1. yle.fi
  2. Uutiset

Karateharjoitukset jatkuvat Tapanilassa viharyöpystä huolimatta

Tapanilan Erä on saanut paljon hyvää palautetta toiminnastaan, eikä seura aio antaa vihapuheiden estää liikuntaharrastuksia. Se luottaa tekevänsä tärkeää työtä rasismin karsimiseksi.

urheilu
Maija Laaksonen vetää karateharjoituksia Tapanilan Erän salilla turvapaikanhakijoille
Yle

Tapanilan Erän dojolla on alkamassa karateharjoitus, johon osallistuu parikymmentä miestä. Harjoituksen ohjaaja Maija Laaksonen kumartaa matolla ja näyttää pian miten potku lähtee oikein.

Turvapaikanhakijoille tarkoitetut karateharjoitukset alkoivat miehille joulukuussa, ja vuodenvaihteen jälkeen liikuntaharrastuksia on ollut tarjolla myös naisille ja lapsille.

– Tapanilan Erä haluaa tarjota turvapaikanhakijoille mukavan liikuntaharrastuksen ja muuta ajateltavaa toimettoman odottelun sijaan. Tämä on myös helppo tapa integroitua uuteen yhteiskuntaan sekä tutustua suomalaisiin, kertoo Maija Laaksonen toiminnan motiiveiksi.

Ihan niin kuin vetäisin karatea suomalaisille miehille, eli täysin tasa-arvoisia ollaan.

Maija Laaksonen

Palaute turvapaikanhakijoilta on ollut positiivista. Kuten myös suhtautuminen Maijaan ryhmän vetäjänä.

– Minuun suhtaudutaan tosi hyvin. Ihan niin kuin vetäisin karatea suomalaisille miehille, eli täysin tasa-arvoisia ollaan.

Naisten kokemukset liikuntaharrastuksista ovat turvapaikanhakijoiden keskuudessa vähäisiä, mutta toimintaan on lähdetty mukaan innolla.

– Eniten naiset pitävät yleisestä liikunnasta, mutta myös itsepuolustusharjoitteista, kertoo Laaksonen. Mukana on naisia 20 - 70 ikähaitarilla.

Mielenosoituksia ja vihapuhetta liikuntaa vastaan

Tapanilan Erän järjestämät liikuntaryhmät ovat herättäneet myös vastustusta. Rajat kiinni –ryhmä on järjestänyt urheiluhallin tuntumassa mielenosoituksia ja urheiluseura on joutunut viharyöpyn kohteeksi.

Mies käsi pystyssä karateharjoituksessa.
Harjoituksiin osallistuu viikottain toistakymmentä turvapaikanhakijamiestä. Yle

– Pahimmillaan viharyöppy oli tammikuussa, kun julkistimme yhteistyön vastaanottokeskusten kanssa, kertoo Laaksonen.

Seuralle on lähetetty vihapostia, ja ilmassa on ollut myös uhkauksia. Vihapostin seura on toimittanut edelleen poliisille.

Tapanilan Erä ei kuitenkaan aio lopettaa liikunnan tarjoamista turvapaikanhakijoille. He kokevat tekevänsä tärkeää työtä senkin eteen, ettei rasismi saisi enempää valtaa Suomessa.

– Meillä Suomessa on rasismille nollatoleranssi. Se tarkoittaa, että kaikki saavat harrastaa omaa urheilulajia sukupuoleen, etniseen taustaan ja ikään katsomatta, sanoo Maija Laaksonen.

Tapanilan Erän liepeillä on nähty myös toisenlainen mielenosoitus, kun tapanilalaiset tempaisivat ystävänpäivänä teemalla Rajaton ystävyys ja toimintamme tukeminen.

– Tukemme tapanilalaisilta ja tärkeimmiltä yhteistyökumppaneiltamme on vain vahvistunut ja tulemme jatkamaan karateharjoituksia normaalisti.

Lue seuraavaksi