1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EU-maataloustukien maksatukset siirtyvät jälleen – maatiloilla edessä suuria ongelmia

Maaseutuvirasto siirtää viime vuodelta peräisin olevien EU-tukien maksatusta useilla viikoilla eteenpäin. Tilanne pakottaa maatalousyrittäjät tekemään uusia maksujärjestelyjä ja neuvottelemaan lainoja uudelleen.

talous
Nyrkki ja lehma
Markus Sjöberg / Yle

Yksi ahdinkoon joutuneista maanviljelijöistä on juankoskelainen Jarmo Nykänen. Lähes 70 lypsylehmän tilalla on miljoonavelat, sillä monien muiden tavoin myös Nykänen on investoinut elinkeinoonsa reippaasti. Tulevaisuudensuunnitelmat ovat nyt entisestään synkistyneet, sillä EU-maataloustukien maksatus on myöhästymässä – jälleen kerran.

– Se merkitsee meille noin 15 000 euron siirtymistä eteenpäin puolellatoista kuukaudella, Nykänen laskee.

Edessä on maksuvaikeuksia, sillä rahoja olisi tarvittu laskujen maksamiseen jo huomattavasti aiemmin. Nyt tilalla on mietittävä tarkkaan, mitä maksuja voi jättää maksamatta.

– Tärkeät asiat on pistettävä järjestykseen. Eläinten hoidosta ja rehusta ei kuitenkaan tingitä.

Viimeiset tuet tilillä vasta juhannusviikolla

Kyseessä on kaikkiaan parin sadan miljoonan euron tukisumma, joka on jälkimmäinen erä joulukuussa maksuun pannuista EU-maataloustuista, jotka nekin maksettiin myöhässä. Lopputukien maksatus piti olla huhti-toukokuussa, mutta viimeisimpien tietojen mukaan tukirahat ovat tulossa viikkoja myöhässä, viimeisimmät vasta juhannusviikolla.

Tukirahojen maksatuksesta huolehtii maaseutuvirasto, jonka mukaan myöhästyminen johtuu teknisistä syistä.

– Tietojärjestelmässä tarvitaan jokaista tukimuotoa varten oma laskentaosio, selittää ylitarkastaja Hannu Hämeenniemi.

– Järjestelmään pitää tehdä toimenpiteitä, jotta kyseistä tukityyppiä päästään maksamaan. Niiden määrittely on tällä hetkellä vielä kesken.

Edessä maksujärjestelyjä ja muita ongelmia

Maksatuksen myöhästyminen on monelle maatalousyrittäjälle järkytys. Tilojen talous on laskettu aiemmin ilmoitettujen maksuaikojen mukaan ja nyt edessä on lisää maksujärjestelyjä, lainojen uusimista ja uutta velkaa.

Kuopiolaiselle emolehmien kasvattajalle Simo Rädylle tilanne on lähes katastrofaalinen.

– Rästissä on 2 000 euroa lainaa, 1 500 euroa työntekijän palkkoja ja 2 000 euroa muita palkkoja, jotka ovat olleet rästissä jo kohta kaksi viikkoa.

– Velkojilta löytyy ihme kyllä vielä ymmärtämystä, mutta miten pitkään, hän aprikoi.

MTK:n mukaan vastuu on ministerillä

MTK Pohjois-Savo on saanut vastaavanlaisia viestejä maatalousyrittäjiltä, jotka ovat vastanneet järjestön tekeillä olevaan tilojen rahoitustilannetta koskevaan kyselyyn. Vastanneista joka viides on kertonut joutuneensa muun muassa lykkäämään lainojen lyhennyksiä, siirtämään laskujen eräpäivää, ja vähentämään yksityistalouden menoja.

Maataloustuottajien etujärjestössä tiedetään, kuka tästä kaikesta on vastuussa.

– Maaseutuvirasto on maksajavirasto, mutta lopullinen vastuu kokonaisuudesta on maa- ja metsätalousministeriöllä ja ministerillä, sanoo toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.

– Ministerin on otettava vastuu siitä, että valtion maksuvelvoitteet hoidetaan määräaikana.

Lue seuraavaksi