Hennan hoitohuoneessa hiljaisuus väistyy, kun suora lähetys alkaa

Keski-Suomen keskussairaalan yhdessä hoitohuoneessa on jo viikkoja majaillut nuori nainen yksin, mutta hiljaista tai tylsää huoneessa ei ole. Jos ukulele ei soi, käynnissä on suora lähetys.

terveys
Henna Haarala
Jussi Lindroos / Yle

Selkäydinleikkauksesta toipuva Henna Haarala jakaaPeriscopen (siirryt toiseen palveluun)kautta sairaalakuulumisiaan.Ukulelen (siirryt toiseen palveluun)soittaminen ja sosiaalisen median kautta tavoitetut ihmiset ovat Hennalle tärkeitä tukipilareita toipumisessa.

Tämä yksi oli koko selkäytimen vaikeimmassa paikassa.

Henna

Positiivinen asenne auttaa jaksamaan, mutta nuori nainen uskaltaa tuntea myös sitä toista ääripäätä.

– Itku puhdistaa, sillä se tuo myös jaksamista.

Synnynnäinen kasvain löytyi 10-vuotiaana

Kun palataan alkuun eli siihen, miksi Henna joutui sairaalaan, on kelloja käännettävä vuosikymmen – tai oikeastaan kaksi – taaksepäin, sillä syy on synnäinen.

Henna Haarala
Jussi Lindroos / Yle

Tosin se selvisi vasta, kun Henna oli 10-vuotias: hänen selästään löytyi kavernooma-niminen kasvain, mikä selitti tytön saamat halvaus- ja epilepsiakohtaukset.

– Minulla on niitä muuallakin kropassa, mutta tämä yksi oli koko selkäytimen vaikeimmassa paikassa, siksi sitä ei leikattu heti, kun se löydettiin.

Kasvain on hyvänlaatuinen, ja se koostuu verestä ja verisuonista. Sairaalassa Hennan kasvain nimettiin vadelmaksi, koska "se on sellainen sykerö".

Puhe meni yhtäkkiä puuroksi

Hennan kasvaessa kasvaimen aiheuttamat epilepsiakohtaukset typistyivät vuosiksi vain pieniksi, yksittäisiksi nykäyksiksi. Kunnes oireet alkoivat viime syksynä voimakkaasti pahentua.

Ambulanssia odotellessa alkoi vasen puoli halvaantua.

Henna

Henna puhui koulusta palatessaan puhelimessa, kun puhekaverina ollut poikaystävä alkoi kysellä, miksi puhe kuulostaa oudolta.

– Soitin seuraavaksi äidille, joka käski soittamaan ambulanssin, koska puheeni oli ihan puuroutunut. Ambulanssia odotellessa alkoi vasen puoli halvaantua.

Vaikka Henna tiesi, että niin voisi joskus tapahtua, asia oli päässyt häneltä unohtumaan. Kun kasvain lapsena löytyi, sitä tutkittiin yhtenään, mutta kontrollit lopetettiin, kun lääkäri oli sitä mieltä, ettei se enää muutu.

Pelko viasta päässä

Kun apua tuli paikalle, sairaankuljettajat luulivat Hennan olevan humalassa.

– Se epäily oli iso kolaus, kun en ole koskaan edes maistanut viinaa. Yritä siinä sitten selittää, kun puhe ei toimi, että en ole ottanut mitään.

Henna Haarala
Jussi Lindroos / Yle

Seuraava reaktio oli, että Henna on ottanut huumeita tai lääkkeitä. Ja sen jälkeen epäiltiin nuoren naisen mielenterveyttä.

Se epäily oli iso kolaus, kun en ole koskaan edes maistanut viinaa.

Henna

Henna kuitenkin otettiin kyytiin, mutta sairaalassa hänet jätettiin istumaan odotustilaan.

Kasvain ei tullut Hennalle itselleenkään mieleen, kun oireita alettiin selvitellä. Hän pelkäsi lääkärien tavoin, että päässä on jotain vikaa.

– Kun olin maannut osastolla muutaman päivän, muistin kasvaimen ja pyysin, että voitaisiinko sen tilanne tarkistaa magneettikuvilla.

Vuosikymmen aikaa sulatella

Selkä kuvattiin ja Henna toipui. Hän ehti palata takaisin normaaliin arkeen ennen kuin vastaukset tulivat. Hän sai kouluun puhelun, jossa hänelle kerrottiin, että kasvain oli alkanut kasvaa ja vuotaa.

Henna Haarala
Jussi Lindroos / Yle

Henna sai lähetteen leikkaukseen Kuopioon, mutta ennen kuin kutsu tuli, kävelykyky alkoi heikentyä, ja Henna joutui hakemaan apua päivystyksestä. Lopulta kahdesti, sillä vasta toisella kerralla hänet lähettiin Kuopioon ja melkein suoraan leikkauspöydälle.

Leikkauksen riskejä Henna ei ehtinyt murehtia.

Lapsena oli tosi kova paikka kuulla, että minulla 50 prosentin mahdollisuus halvaantua.

Henna

– Ihan hyvä niin. Muistan, että lapsena oli tosi kova paikka kuulla, että minulla 50 prosentin mahdollisuus halvaantua niskasta alaspäin.

Henna kuitenkin arvostaa diagnoosin ja leikkauksen väliin jäänyttä kymmentä vuotta: siinä ajassa hän ehti käsitellä asiaa rauhassa.

– Lopulta ajattelin, että eihän tuo niin paha ole, vaikka istuisinkin pyörätuolissa loppuelämäni.

Huikea kuntoutuminen

Kasvain poistettiin Hennan selkäytimesta helmikuun alussa. Heti leikkauksen jälkeen lääkäri porhalsi potilaan luokse testaamaan jalkojen toimivuutta.

Henna Haarala tekee sairaalasta periscope-suoratoistoa.
Jussi Lindroos / Yle

– Mutta nehän eivät liikkuneet, eikä tuntoakaan ollut. Edelleen oikea jalka on tunnoton. Ilmeisesti hermot vaurioituvat leikkauksessa.

Vaikka Hennan sairaalahuoneessa sängyn vierellä tällä hetkellä onkin pyörätuoli, sen viereen pysäköity rollaattori kertoo huimasta kehityksestä, joka alkoi varpaiden sinnikkäästä liikuttelusta.

Kolme viikkoa leikkauksen jälkeen Henna pystyy liikkumaan omian jaloin rollaattorin tukemana.

En kuntoudu sillä, että jään nurkkaan itkemään, vaan sillä, että yritän aina vain uudestaan.

Henna

– Hoitajat ovat sanoneet, etteivät pysy perässäni, kun kuntoudun niin nopeasti. En kuntoudu sillä, että jään nurkkaan itkemään, vaan sillä, että yritän aina vain uudestaan.

Siksi Henna ei suostu lykkäämään jumppahetkiäkään, vaikka olo on huono ja hoitajatkin siirtoa ehdottavat.

Taidetta hoitajan selkään

Sairaalassa vietettyjen viikkojen aikana huone on tuntunut sosiaalisesta ja eläväisestä nuoresta naisesta kovin hiljaiselta. Kunnes hän keksi Periscopen, jota hän oli ehtinyt vain muutaman kerran vilkaista ennen leikkausta.

Henna Haarala
Jussi Lindroos / Yle

– Ajattelin kokeilla, että teen lähetystä sairaalahuoneestani. Siitä on yllättäin tullut suosittu, se on suorastaan paisunut käsistä.

Suoratoiston kautta Henna on saanut paljon tsemppiviestejä, ja jutella ihmisten kanssa. Hennalle juttelun tunnusmerkit täyttää, kun hän saa höpistä itsekseen ääneen, ja toiset kommentoivat sitä.

– Yhdessä lähetyksessä joku kommentoi, että "onpa hienoa, kun kukaan ei trollaa (siirryt toiseen palveluun). Sitten hän tunnusti, että trollaa itsekin normaalisti, mutta "tämähän on aika mukavaa".

Pienestä saakka piirtämisestä pitänyt Henna viihdyttää itseään myös tekemällä taidetta. Sairaalassa ollessaan hän on myynyt yhden kuvan hoitajalle, joka aikoo tatuoittaa kuvan selkäänsä.

Graafista suunnittelua opiskeleva Henna toivoo voivansa tulevaisuudessa elättää itsensä taiteella.

Henna Haaralaa haastatteli Jussi Lindroos.