1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Al-Qaidan Syyrian haara kehottaa kapinallisia torjumaan tulitauon

Al-Qaida-terroriverkostoon kytkeytyvä al-Nusran rintama ei ole osallinen sopimuksessa vihollisuuksien keskeyttämisessä. Tulitauon pitäisi alkaa puoliltaöin perjantaina.

Ulkomaat
Ihmiset katselevat kadulla räjähdyksen muodottamaksi vääntämää ja mustaamaa autoa. Kadulla on auton osia. Kauempana näkyy paloautoja.
Pommi-iskut tappoivat kymmeniä ihmisiä Syyrian hallituksen hallitsemassa Homsissa 21. helmikuuta. Iskujen tekijäksi ilmoittautui ääri-islamilainen Isis. Isis ja al-Qaidaan kytkeytyvä al-Nusran rintama ovat puoliltaöin voimaan tulevan tulitaukosopimuksen ulkopuolella.STR / EPA

Al-Qaida-terroriverkostoon kytkeytyvä aseellinen ryhmä al-Nusran rintama kehottaa muita Syyrian kapinallisryhmiä hylkäämään tulitauon ja kiihdyttämään taisteluita presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.

– Varokaa tätä lännen ja Amerikan temppua, koska kaikki haluavat työntää teitä takaisin sortohallinnon peukalon alle, Nusran johtaja Abu Mohammed al-Golani sanoi ääniviestissä.

Yhdysvaltain ja Venäjän johdolla luotu suunnitelma vihollisuuksien keskeyttämisestä ei koske islamistisia äärijärjestöjä al-Nusran rintamaa ja Isisiä.

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat ilmoittaneet jatkavansa taisteluja al-Nusraa ja Isisiä ja muita YK:n terroristijärjestöiksi luokittelemia ryhmiä vastaan.

Siinä missä Isis kontrolloi maantieteellisesti tiettyä aluetta Pohjois-Syyriasta, al-Nusran rintama toimii hajautetusti lukuisten muiden kapinallisryhmien seassa.

Muut kapinallisryhmät ovat ilmaisseet pelkoja, että Nusran läsnäolon varjolla hallitus ja Venäjä voisivat jatkaa iskuja myös heitä vastaan.

Vihollisuudet on määrä keskeyttää tänään perjantaina keskiyöllä.

Saudia-Arabian tulema Syyrian kapinallisten ja opposition sateenvarjo-organisaatio HNC kertoi julkilausumassaan perjantaina, että kaikkiaan 97 ryhmää on ilmoittanut noudattavansa tulitaukoa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi