Yhdysvallat julkaisi kuvan uudesta häivepommittajastaan – laukaisee mahdollisesti ydinaseita ilman lentäjää

Uuden B-21 -pommittajan testaus alkanee 2020-luvun puolivälin tienoilla. Koneen ominaisuudet ovat salaisia.

Ulkomaat
Stealth Bomber B-21.
U.S. Air Force

Yhdysvaltain ilmavoimat paljasti perjantaina ensimmäisen havainnekuvan seuraavan sukupolven pommikoneestaan, jota kutsutaan toistaiseksi nimellä B-21.

Lentokonevalmistaja Northrop Grummanin kehittämän B-21 -koneen prototyyppiä ei ole ilmeisesti vielä rakennettu, joten ilmavoimien julkaisema kuva on taiteilijan näkemys uuden pommittajan muotoilukonseptista.

Uusi kone on muodoltaan hyvin litteä kulmikas siipi, joten sitä on vaikea havaita tutkalla. Ulkonäöltään se muistuttaa huomattavasti pitkänmatkan strategista B-2 Spirit -pommikonetta.

B-2-häivepommikone.
B-2-häivepommikone lennossa Euroopassa Jugoslavian pommitusten aikaan huhtikuussa 1999.EPA / Yhdysvaltain ilmavoimat

Koneen ominaisuudet hämärän peitossa

Yhdysvallat on ollut niukkasanainen B-21:n ominaisuuksista, koska maa ei halua paljastaa sotilassalaisuuksiaan mahdollisille vihollisilleen.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan uusi kone hyödyntää häiveteknologiaa. Se voidaan luultavasti varustaa tavallisten aseiden lisäksi ydinaseilla. Lisäksi kone pystyy mahdollisesti operoimaan ilman pilottia.

Yhdysvaltojen ilmavoimat on pyytänyt lentohenkilöstöään ehdottamaan nimivaihtoehtoja uudelle koneelle. Pommittajan lopullinen nimi paljastetaan syksyllä.

Kymmenien miljardien hanke

Kyseessä on hyvin kallis projekti. Yhdysvaltain ilmavoimat arvioi pelkkien koneen suunnittelu- ja kehityskustannusten nousevan reiluun 21 miljardiin dollariin. Yhden koneen hinnaksi arvioidaan 511 miljoonaa dollaria.

Northropin on määrä valmistaa sata uutta pommikonetta. Yhtiön lokakuussa voittamassa tarjouskilpailussa (siirryt toiseen palveluun) projektin kokonaishinnaksi arvioitiin 80 miljardia dollaria.

Yhdysvaltain ilmavoimat on ilmoittanut julkaisevansa lisätietoja uudesta pommittajasta maaliskuussa. Koneen testauksen on määrä alkaa joskus 2020-luvun puolivälissä.

Uuden häivepommittajan on tarkoitus korvata vanhat kylmän sodan aikaiset B-52 -pommikoneet sekä tuoreemmat B-1 -pommittajat.

Lähteet: AFP, Reuters