yle.fi-etusivu

Syyrian tulitauko alkoi - YK valmis jatkamaan rauhanneuvotteluja

YK:n turvallisuusneuvosto tukee Syyrian tulitaukoa. Rauhanneuvotteluja jatketaan maaliskuussa YK:n johdolla, jos osapuolet pitävät tulitauon ja alueelle saadaan humanitaarista apua.

Ulkomaat
Grafiikka
Eri ryhmien hallitsemat alueet Syyriassa. Yle Uutisgrafiikka

YK:n turvallisuusneuvosto on antanut yksimielisen tukensa Syyrian tulitauolle. Päätöslauselmassaan neuvosto vaatii kaikkia Syyrian sodan osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet maassa.

Turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata äänestivät asiasta vain tuntia ennen kuin tulitauon oli määrä astua voimaan. Yhdysvallat ja Venäjä laativat päätöslauselmaehdotuksen yhdessä. Neuvottelut pitkittyivät puolisen tuntia, sillä Yhdysvallat ja Venäjä halusivat muokata päätöslauselman tekstiä viimeiseen saakka. Tulitauko astui voimaan puolilta öin Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Genevessä kokoontunut YK:n turvallisuusneuvosto kehottaa yksimielisesti Syyrian hallitusta ja kapinallisia aloittamaan jälleen rauhanneuvottelut YK:n johdolla. Rauhanneuvotteluja jatketaan, mikäli taistelut pysähtyvät ja alueelle voidaan toimittaa humanitaarista apua.

YK:n Syyrian-erikoislähettiläs Staffan de Mistura kertoi hetki ennen tulitauon alkua neuvottelujen jatkuvan 7. maaliskuuta.

Keskiyöllä alkaneeseen tulitaukoon ovat sitoutuneet presidentti Bashar al-Assadin joukot sekä 97 kapinallisryhmää, mutta terroristijärjestö Isis ei ole mukana.

Lähteet: Reuters, AP, AFP