Koe uusi yle.fi

CDC: Zikavirus haitallisin raskauden alkuvaiheessa

Yhdysvalloissa on julkistettu tietoja zikaviruksen vaikutuksesta raskaana olleisiin naisiin ja heidän lapsiinsa. Yhdysvaltain tartuntatautivirasto, CDC haluaa tutkia asiaa vielä laajemmin ja tarkemmin.

Ulkomaat
Raskaana olevilta naisilta zikaviruksen varalta otettuja verinäytteitä Guatemalassa.
Raskaana olevilta naisilta zikaviruksen varalta otettuja verinäytteitä Guatemalassa.Johan Ordonez / AFP

Yhdysvaltain terveysviranomaiset julkistivat perjantaina raportin, jossa on selvitetty 257 raskaana olleen naisen yhteyttä zikavirukseen. Raportti kertoo zikaviruksen vaikutuksista raskauteen ja vauvoihin. Tutkittavista yhdeksällä on todettu zikavirustartunta. Yhdysvaltain tartuntatautiviraston, CDC:n julkaisema raportti on ajalta elokuu 2015 helmikuu 2016.

CDC:n mukaan haittavaikutukset sikiölle ovat todennäköisimpiä, mikäli naiset saavat tartunnan raskauden alkuvaiheessa. CDC:n pääjohtaja Tom Friedenin mukaan tarvitaan kuitenkin paljon enemmän tutkimuksia ja suurempi määrä tutkittavia, että saadaan luotettavaa tietoa zikaviruksen aiheuttamista riskeistä raskauden aikana.

Niistä kuudesta naisesta, joilla todettiin zika-tartunta raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, yhden raskaus on vielä kesken. Yksi tartunnan saaneista naisista synnytti pienipäisen vauvan. Hänen uskotaan saaneen tartunnan matkaltaan Brasiliassa. Kaksi naisista sai keskenmenon ja kaksi teki abortin.

Kaksi naista, joilla todettiin zika-tartunta raskauden toisella kolmanneksella, toinen synnytti terveen lapsen ja toisen raskaus on vielä kesken.

Yhdeksäs nainen, jonka tartunta todettiin raskauden lopussa, kolmannella kolmanneksella, synnytti terveen vauvan.

Zikavirukseen ei ole toistaiseksi hoitoa, eikä rokotetta. Terveysviranomaiset ovat kehottaneet välttämään matkustamista zikaviruksen vaivaamille alueille yli 20 maahan Latinalaisessa Amerikassa sekä Karbian alueella. Lisäksi zika-tartunnan saaneiden miesten on kehotettu käyttämään kondomia tai pidättäytymään seksistä raskaana olevien kumppaneidensa kanssa. Yhdysvaltain terveysviranomaiset suosittelevat, että raskaana olevat naiset eivät osallistuisi Rion olympialaisiin ensi kesänä zikaviruksen takia.

Zikavirus tarttuu ensisijaisesti sitä levittävien hyönteisten välityksellä. CDC:n mukaan on kuitenkin tutkittu 14 tapausta, joissa tartunnan epäillään levinneen seksin yhteydessä. Tähän mennessä kaksi näistä tutkittavista tapauksista on vahvistettu, neljä ovat todennäköisiä ja kaksi tapausta on pudotettu pois.

Yhdysvalloissa on tähän mennessä todettu 107 matkustamiseen liittyvää zikainfektiota 24 osavaltiossa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters