Nasa haluaa viljellä perulaisia perunoita avaruudessa

Sata perunalajiketta on valittu jatkotutkimuksiin, joissa selvitetään, mitkä lajikkeet voisivat sopeutua Marsin olosuhteisiin. Potentiaalisia avaruusperunoita viljellään ensin ääriolosuhteissa Perussa.

Ulkomaat
Perunoita kaupan vihannestiskillä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Perun pääkaupungissa Limassa alkaa ensi kuussa suuri perunatutkimus. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa toivoo pystyvänsä viljelemään tulevaisuudessa perunoita Marsissa.

4 500 perunalajikkeesta 100 on valittu jatkotutkimuksiin Liman kansainvälisessä perunakeskuksessa CIP:ssä. 40 valituista lajikkeista ovat kotoisin Andeilta, ja siksi jo tottuneita kasvamaan ääriolosuhteissa. Loput 60 perunatyyppiä ovat paranneltuja lajikkeita, jotka pystyvät selviämään vähällä vedellä ja suolalla. Lisäksi ne ovat immuuneja viruksille.

– Olemme melkein sataprosenttisen varmoja siitä, että useat valituista lajikkeista tulevat läpäisemään testit, projektiin osallistuva perulainen astrobiologi Julio Valdivia Silva kertoi.

Testiperunoiden on myös läpäistävä tärkeä koe – niiden on pystyttävä lisääntymään nopeasti. Tiedemiehet toivovat, että Perussa tehtävät perunakokeet voisivat tulevaisuudessa ratkaista aliravitsemusongelmia.

– Meidän on valmistauduttava tulevaisuuteen ja vastattava aavikoitumiseen, lämpötilan nousemiseen sekä maaperän korkeaan suolapitoisuuteen, CIP:llä työskentelevä virologi Jan Kreuze sanoi.

CIP on ei-kaupallinen tutkimuskeskus, jonka tavoitteena on vähentää köyhyyttä ja saavuttaa ruokaturva.

Avaruusperunat harjoittelevat aavikossa

Atacama-aavikko eteläisessä Perussa on yksi maailman kuivimmista. Sen maaperä muistuttaa monin tavoin punaisena planeettana tunnetun Marsin maaperää.

Aavikon multaa kuljetetaan CIP:n laboratorioon Limaan, jossa myös simuloidaan Marsin suurin osin hiilidioksidista koostuvaa ilmakehää. Elleivät perunat mukaudu laboratorion simuloituun avaruuteen, tutkijat tulevat lisäämään niihin ravintoaineita ja alistamaan ne säteilylle.

– Meillä on konkreettisia tuloksia vuoden tai kahden sisällä, Julio Valdivia Silva kommentoi.

Astrobiologin mukaan tulee kestämään ainakin viisi vuotta, ennen kuin Marsiin pystytään lähettämään miehittämätön avaruuslento.

Lähteet: AFP