Hyppää sisältöön

Yli puolet iranilaisista äänestäjistä kävi vaaliuurnilla

Parlamenttivaalit olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun Iran viime vuonna pääsi johtavien länsimaiden kanssa sopuun maan ydinohjelmasta.

Iranin presidentti Hassan Rouhani puhui torstaina YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Kuva: EPA / Justin Lane

Yli 58 prosenttia äänestäjistä Iranissa antoi äänensä parlamenttivaaleissa perjantaina, maan sisäministeriö ilmoitti. Iranin 55 miljoonasta äänioikeutetusta 32 miljoonaa kävi äänestämässä.

Alustavat äänestysluvut ovat alhaisempia, kuin vuoden 2012 parlamenttivaaleissa. Silloin yli 64 prosenttia iranilaisista äänesti.

Vaalit olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun Iran viime vuonna pääsi johtavien länsimaiden kanssa sopuun maan ydinohjelmasta. Maan konservatiivinen hengellinen johtaja Ali Khamenei on varoittanut iranilaisia liiasta länsimaiden vaikutusvallan kasvusta.

Vaaleissa ovat vastakkain presidentti Hassan Rouhanin edustama maltillinen puoli sekä länsimaihin karsaasti suhtautuvat konservatiivit. Niissä valitaan 290-paikkainen parlamentti ja 88-jäseninen asiantuntijoiden neuvosto. Neuvostolla on määrä nimittää ja erottaa maan hengellinen johtaja. Tällä hetkellä sekä parlamentti että neuvosto ovat vanhoillisten käsissä.

Uudistusmielisiä tukevat todennäköisimmin nuoret kaupunkilaiset, mutta konservatiivien kannatuksen arvioidaan olevan yhä vankkaa Iranin maaseudulla. Iranin melkein 80 miljoonaisesta väestöstä noin 60 prosenttia ovat alle 30-vuotiaita.

Ääntenlasku on alkanut, mutta sen odotetaan kestävän useita päiviä.

.
.