Monenlaisia merkityksiä puusta

Kemin taidemuseossa on esillä kolmen pohjoisen taiteilijan luomuksia puusta. Teokset jättävät katsojalle paljon tilaa tulkinnoille. Niissä on jotain tuttua ja paljon yllättävää.

taide
Pyydys
Kari Södön Pyydys-teoksessa on paljon tuttua ja paljon yllättävää.Yle / Kyösti Vaara

Jyrki Poussu, Kari Södö ja Antti Ylönen laittoivat töitään näyttelykuntoon perjantaina iltapäivällä, avajaiset pidettiin kello 18. Taiteilijoiden puiset työt sopivat hyvin yhteen. Savotan jälkiä -yhteisnäyttelyssä Jyrki Poussun pohdiskelevat, Kari Södön leikkimieliset ja Antti Ylösen meditatiiviset puuveistokset nivoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi.

Yhteinen materiaali on puu, mutta myös teemaltaan teokset sopivat yhteen. Keskeisellä paikalla taidemuseon lattialla on Södön teos. Pyydys / Trap on spiiralinmuotoinen teos, jossa on valtava määrä erilaisia yksityiskohtia. Spiraali muodostuu jonossa olevista pajuista ja muista puista. Tuttuus loppuu siihen. Paju on katkaistu ja sen päällä voi olla, pieni puinen kuutio, S-kirjain tai nuoli.

Kari Södön teokset koostuvat palapelimäisesti yhdistetyistä, värikkäiksi maalatuista, erikokoisista ja – mallisista puisista osista.

Teokset eivät jätä tunteettomaksi

Jyrki Poussu yhdistää teoksissaan väriä ja plastista muotoa. Hän on viime vuosina tutkinut perhe-elämää, valtaa ja seksuaalisuutta. Monissa Poussun näytteillä olevissa teoksissa on pallo ja varsi, mikä voi tuoda katsoja mieleen hyvinkin vahvaa symboliikkaa.

Monimerkityksellisyys näkyy kaikissa näyttelyn teoksissa. Katsoja joutuu pohtimaan teoksen sanomaa. Intendentti Venla Kakko uskoo, että teokset puhuttelevat katsojia.

– Kun kävijä tulee katsomaan näitä, ne saattavat herättää hilpeyttä ja ihastusta tai vihastusta. Mutta katsoja ei varmaankaan jää tunteettomaksi.

Antti Ylönen käyttää mielellään vanhaa, jo kerran käytössä ollutta hirttä, joka on kokenut paljon asioita ja nähnyt ajankulun. Erityisesti sormenjälkiteemaa käsittelevissä teoksissa hän on tutkinut myös puun persoonaa: puun oma sormenjälki, vuosirenkaat, sekä puussa olevat halkeamat ja oksat luovat teokseen oman tärkeän elementtinsä.