1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Naton karttaharjoitukset jo reilun viikon kuluttua

Natosta vahvistetaan, että vuosittaiset karttaharjoitukset pidetään 9.–16.3. Presidentti Sauli Niinistö kertoi keskiviikkona, että toisin kuin sotilasharjoituksissa, Naton CMX-karttaharjoituksissa linjataan ja roolitetaan Suomen asema Nato-kumppanina.

Kuva: Mauritzio Gambarini / EPA

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan roolituksia linjaavat sotilasliitto Naton esikuntaharjoitukset on perinteisesti järjestetty maaliskuussa.

Tämänvuotisten CMX-harjoitusten ajankohdasta tai sisällöstä ei ulkoministeriön poliittinen osasto ole kertonut julkisuuteen.

Harjoitusten ajankohta ja sisältö esiteltiin ensimmäisen kerran eduskunnan ulkoasianvaliokunnalle perjantaina. Kansanedustajat eivät saa kertoa harjoituksista eteenpäin, koska CMX-harjoituksia sitoo ulkoministeriön tulkinnan mukaan salassapitovaatimus.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi keskiviikkona, että toisin kuin sotilasharjoituksissa, Naton karttaharjoituksissa linjataan ja roolitetaan Suomen asema Nato-kumppanina.

Naton päämajasta vahvistetaan Yle Uutisille, että CMX-harjoitukset ovat tänä vuonna 9.–16.3. eli reilun viikon kuluttua. Nämä kartta- tai esikuntaharjoitukset järjestetään pääasiallisesti Naton päämajassa Brysselissä. CMX-harjoituksiin ei osallistu sotilasjoukkoja eikä niihin kuulu toimintaa kentällä.

Nato tiedottaa virallisesti CMX-harjoituksista yleensä päivää ennen harjoitusten alkua.