Rikollisuuden tutkija Palmen murhasta: "Pettersson on aivan väärää tyyppiä"

Kriminologian professori ja dekkarikirjailija Leif G.W. Persson sanoo, että Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhaajaa pitää selvittää turvallisuuspoliisiin ja tiedustelun joukosta.

Yle maailmalla: Tukholma
Arkistokansioita Olof Palme murhatutkimukseen liittyen poliisin tiloissa Tukholmassa.
Arkistokansioita Olof Palme murhatutkimukseen liittyen poliisin tiloissa Tukholmassa.Jonathan Nackstrand / AFP

Moni ruotsalainen uskoo, että syyllinen Olof Palmen murhaan on Christer Pettersson, taposta tuomittu päihteiden käyttäjä, joka pyöri murhapaikan lähettyvillä. Lisbet Palme tunnisti miehen ja hänet tuomittiin. Hovioikeus kuitenkin vapautti Pettersonin.

– Pettersson on aivan väärää tyyppiä, sanoo Leif G.W. Persson, kriminologian professori ja kirjailija, joka juontaa Veckans Brott -rikosohjelmaa televisiossa.

Perssonin mukaan tekijä on hyvin itsensä hallitseva henkilö. Teko oli hänen mielestään suunniteltu eikä sattuma.

"Päämiesten murhien takana usein salaliitto"

Palmen murhaan liittyviä vihjeitä tulee jatkuvasti, ja Persson kehuu saavansa niitä eniten. Lisäksi hänelle lähetetään oletettuja murha-aseita.

– Minusta tekijällä on yhteys turvallisuuspoliisiin tai tiedustelutoimintaan. Takana on useampi henkilö, jonkinlainen salaliitto, Persson sanoo.

Leif G.W. Persson.
Leif G.W. Persson, kriminologian professori ja kirjailija.Yle

Hänen mukaansa tekijä tiesi, että Palme oli menossa elokuviin ilman turvamiehiä. Pääministeri ei usein tehnyt niin, eikä asia ollut ison piirin tiedossa.

– Palmen asemassa olevia ihmisiä eivät yleensä murhaa yksittäiset hullut, vaan takana on usein salaliitto. Usein tekijöinä ovat heidän turvallisuudestaan vastaavat henkilöt, Persson sanoo.

"Poliittinen rikos poliisille vaikea"

Perssonin mielestä poliittisten motiivien tutkiminen on poliisille vaikeaa. Helpompaa on löytää syylliseksi tavanomainen rikollinen.

Ruotsin pääministerin murhan ratkaisu ei tunnu olevan yhtään lähempänä kuin 30 vuotta sitten. Palme-ryhmä esitteli torstaina samoja vanhoja epäiltyjä: maan äärioikeistolaiset poliisit, Etelä-Afrikan apartheid-halllinnon aikainen tiedustelu, niin sanottu 33-vuotias…

Leif G.W. Persson uskoo kuitenkin, että murhan tekijä ja syy selviävät.