Koe uusi yle.fi

Ministeri Lindström: Kotouttamiseen liittyvä koulutus on kehitysapua

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) haluaa kiristää työn vastaanottovelvoitteita. Kotouttamiseen liittyvän koulutuksen ja myöhemmän mahdollisen kotiuttamisen hän näkee osana kehitysapua.

politiikka
Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström Ykkösaamussa lauantaina 27. helmikuuta.
Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström Ykkösaamussa lauantaina 27. helmikuuta.Yle

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström näkee kotouttamistoimenpiteisiin liittyvän turvapaikanhakijoiden kouluttamisen kehitysapuna.

– Kun me puhutaan kehitysavusta ja sen leikkauksista, niin minä ajattelen sen niin, että tämä on meidän yksi osa sitä millä me autetaan näitä ihmisiä ja näitä maita – annetaan heille se koulutus ja annetaan heille se apu.

Lindströmin mukaan, kun tilanne lähtömaassa muuttuu rauhallisemmaksi, voitaisiin ottaa käyttöön kotiuttamistoimenpiteet.

– Käsittääkseni jokainen joka omaa isänmaataan rakastaa, niin mielellään lähtee sinne takaisin kehittämään sitä omaa maataan.

Turvapaikanhakijoiden kotouttamiseen on Lindströmin mukaan kehitteillä yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa kokeiluja esimerkiksi oppisopimusmallien kautta miten turvapaikanhakijoita saataisiin nopeammin työuralle.

Hallituksen työllisyysasteen nostamistavoite edelleen realistinen

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että työttömyys on Suomessa noussut 9,3 prosenttiin. Lindström sanoi suhtautuvansa tilanteeseen ”todella vakavasti”, mutta sanoi, että keinot työttömyyden kampittamiseksi ovat vähissä.

Lindströmin mukaan työttömyyden poistamisessa sekä työllisyyden lisäämisessä yhteiskuntasopimuksen aikaansaaminen on ongelmien ratkaisussa keskeistä.

Me ollaan semmoisessa tilanteessa Suomessa, että ei me tästä oikein nousta muulla kuin työtä tekemällä

Jari Lindström

– Kun me olemme nyt eurossa ainoa asia mikä tällä hetkellä joustaa on työttömien ja työllisten määrä, ja se joustaa väärään suuntaan. Tämä on se syy miksi me tarvitsemme tätä kilpailukykyloikkaa ja niitä useita keinoja mistä me ollaan puhuttu.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin kautensa loppuun mennessä. Tällä hetkellä työllisyysaste on madaltunut 66,8 prosenttiin. Lindström näkee, että tavoite on edelleen realistinen jos ”kaikki palaset loksahtavat kohdalleen”.

– Olen sanonut, että kun tämä hallitus on työnsä puolivälissä ja tarkastellaan miten tämä on lähtenyt menemään niin kyllä siinä vaiheessa pitää alkaa näkymään positiivisia merkkejä.

Työttömien työttömyysturvaa tullaan kiristämään

Tällä viikolla uutisoitiin, että työ- ja elinkeinoministeriössä pohditaan työn vastaanottovelvoitteiden kiristämistä. Yksi mahdollisuus tässä olisi ammattitaitosuojan purkaminen, joka velvoittaisi työntekijän ottamaan vastaan työtä kuin työtä työttömyyden kohdatessa, vaikkei se vastaisi oman alan koulutusta. Ministeri Lindström nosti esiin mahdollisuuden liikkua kohti Tanskan mallia, jossa työttömyysturvaa saadakseen tulee hakea töitä myös oman alan ulkopuolelta.

– Jokin tämän tyyppinen voisi tulla kyseeseen. Me ollaan semmoisessa tilanteessa Suomessa, että ei me tästä oikein nousta muulla kuin työtä tekemällä ja kyllä tämä ikävä kyllä tarkoittaa sitä, että kyllä tätä velvoittavuuttakin tulee lisää.

Ministeri ei ottanut kantaa onko keinona nykyisen kolmen kuukauden ammattitaitosuojan lyhentäminen tai mahdollisesti työn vastaanottaminen, josta saa vähemmän palkkaa kuin mitä irtisanotun ansiosidonnainen työttömyysturva tarjoaa. Lindström näkee silti, että ajatusmalli sellaisenkin työn vastaanottamisesta, jonka palkka on pienempi kuin työttömänä oleminen, ”on tervetullutta”.

– Me koitetaan tässä muuttaa tätä siihen suuntaan, että tulee näitä kannustavia efektejä tähän, mutta samalla tulee sitä keppiä.

Perussuomalaisten kannatusluvut ovat tippuneet viime kevään eduskuntavaaleista lähes puoleen. Lindström totesi kysyttäessä mahdollisesta puheenjohtaja Timo Soinin haastamisesta puolueen johdossa ykskantaan, ettei aio lähteä puheenjohtajakilpailuun.