Tšetšeenijohtaja Ramzan Kadyrov sanoo olevansa valmis luopumaan vallasta

Kadyrov sanoi televisiolähetyksessä, että hänen tilalleen pitää löytää toinen henkilö.

Ramzan Kadyrov. Kuva: Alexei D Rushdinin / Ria Novosti / EPA

Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov ilmoitti lauantaina olevansa valmis luopumaan vallasta, kun hänen kautensa päättyy huhtikuun alussa.

Vuodesta 2007 Tšetšeniaa johtanut Kadyrov kertoi asiasta televisiolähetyksessä. Hän sanoi uutistoimisto AP:n mukaan, että "valtion johdon täytyy löytää toinen henkilö, jotta minun nimeäni ei käytetä kansaani vastaan".

Venäjän liberaalin opposition aktivistit ovat syyttäneet Kadyrovia sekaantumisesta Venäjän johtoa arvostelleen oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhaan. Nemtsov ammuttiin vuosi sitten. Kadyrov on kieltänyt syytökset.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on luottanut siihen, että Kadyrov vakauttaa Tšetšenian kahden sodan jälkeen. Käytännössä tämä on antanut Kadyroville vapaat kädet toimia haluamallaan tavalla.

Kadyrovin etuoikeudet ja uhmakkaat toimintatavat ovat tuoneet hänelle useita vihollisia Venäjän lainvalvontavirastoissa, joiden johtajat ovat ajaneet hänen viraltapanoaan.

Boris Nemtsovin murha lisäsi Kadyroviin kohdistunutta painetta, koska Nemtsovin ampujan epäiltiin kuuluvan Kadyrovin turvallisuusjoukkoihin.