1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jää ja teknologia yhdistyivät: "Tämä on tällainen soiva, maalattava jääseinä"

Mikkelissä rakennettiin jäämuurista kosketukseen reagoiva näyttö. Rakentajien tietojen mukaan vastaavanlaista ei ole kokeiltu aiemmin.

Kotimaan uutiset
Sami Kämppi ja Feodor Markov.
Juha Kaita-aho / Yle

Mikkelin Kirkkopuistossa pönöttää 2,5 metriä korkea ja neljä metriä leveä jäälohkareista rakennettu muuri. Mikkeliläinen Sami Kämppi on viime päivät rakentanut siitä yötä myöten kosketukseen reagoivaa jäänäyttöä.

– Viime yönä meillä oli puoli kahdentoista aikaan ensimmäiset testit, ja silloin jää saatiin reagoimaan kosketukseen. Viittä vaille yksi lopetettiin, ja nyt sitten aamulla seitsemän jälkeen hommat jatkuivat. Parhaiten saa aikaiseksi, kun intensiivisesti tekee pitkää päivää, Kämppi kertoo.

Mikkeliläisten insinöörien luomaan jäiseen kosketusnäyttöön voidaan maalata graafisia kuvioita kosketuksen avulla.

– Kuvio piirtyy jäähän projektorin kautta, joka on tässä jääseinämän edessä. Kuva tulee projektorista korkeassa kulmassa, eli siihen ei tule mitään varjoja eteen. Sitten siinä on lasersensoreita, mitkä tarkkailevat pintaa ja meidän kehittämä menetelmä, millä kosketus saadaan sieltä jäljitettyä.

Jää reagoi koskettaessa myös ääniin.

– Tämä on käytännössä tällainen soiva, maalattava jääseinä, Kämppi toteaa.

Vastaavanlaisia kosketukseen reagoivia jäänäyttöjä ei Kämpin tietojen mukaan ole aiemmin tehty ainakaan vastaavassa kokoluokassa.

– Ei tuolla Googlen kaiken näkevällä silmälläkään löytynyt mitään muuta kuin Nokian tutkimustiimin vuonna 2010 tekemä pienimuotoinen testi. Se oli eri teknologiaan, infrapunaan perustuva, mutta tässä päästään nyt ihan toiseen tarkkuuteen, ja koko on ihan toista luokkaa.

Nokia Research Centerin CASM-tiimin testi sai paljon näkyvyyttä vuonna 2010. Sen jälkeen jääseiniä on rakennettu pariin otteeseen, muun muassa Tampereen Valoa-festivaalille vuonna 2014.

Mikkelissä lauantai-iltana toden teolla testattavaksi saatava kosketusseinä on OiOI Oy:n Sami Kämpin ja Antti Kaukisen sekä Hacklab Mikkelin Heikki Kurhisen yhteistyön tulos. Iltapäivällä miehillä oli jo miltei kaikki valmiina ensi-iltaan.

– Teemme vielä viimeisiä lämpötilan säätöjä ja automatiikkaa. Sitten jään pinta optimoidaan vielä projisoitavalle kuvalle, Kämppi kertoo.

Haasteita ratkottu työn edetessä

Kirkkopuisto muuttui tällä viikolla jääveistoksia pursuavaksi jäätaidepuistoksi. Moni veistoksia ihailemaan saapunut kulkija on pysähtynyt jäämuurin juurelle. Ihmetystä on herättänyt lähinnä se, onko jäästä ylipäänsä mahdollista tehdä kosketusnäyttö.

Rakentajien itseluottamusta epäilyt eivät ole murentaneet, sillä teoriassa mikään ei ole ollut jääkosketusnäytön esteenä. Käytännön ongelmia tiimi on ratkonut sitä mukaan, kun niitä on ilmennyt.

– Tiesimme millaisia haasteita tässä on, ja matkan varrella niitä on pystytty ratkomaan. Projektorikotelon lämpötilan hallinta osoittautui viime yön pakkasissa yhdeksi haasteeksi. Nyt tykillä on tasainen 25 asteen kesähelle, ja pystymme hallitsemaan sitä, Kämppi toteaa.

Jääkosketusnäytön rakentaminen Mikkeliin on ryhmälle pilottihanke, jolle toivotaan jatkoa.

Lauantai-iltana keksintöä on tarkoitus kokeilla yhdessä yleisön kanssa.

– Tässä on tarkoitus katsoa, miten jää käyttäytyy visuaalisuuden kanssa, saadaanko eri pinnoilla erilaisia efektejä aikaiseksi, Kämppi valottaa.

Ennen projektin alkua jää ei ollut Kämpille tuttu muuta kuin pilkkireissuilta ja talviverkoilta. Kokemus onkin ollut avartava.

– Jää on kyllä miellyttävä elementti työstää. Hieno aine tuo vesi.

Päivitetty 29.2.2016. Lisätty tieto Nokia Research Centerin CASM-tutkimustiimin jääseinään liittyvästä tutkimushankkeesta ja Tampereen Valoa-festivaalista.

Lue seuraavaksi