Kuluttajaliitto: Nokian Renkaiden kannattaisi harkita korvausten maksamista renkaita ostaneille

Liiton mielestä kuluttajan pitää aina pohtia sitä, kuka tuotevertailun on tehnyt ja mistä testin tekijän rahat tulevat.

talous
Juha Beurling.
Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.Yle

Nokian Renkaiden kannattaisi miettiä vapaaehtoista korvausta manipuloitujen testien perusteella autonrenkaita ostaneille. Näin neuvoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.

– Hirveän tärkeätä on nyt katsoa, pitäisikö näille kuluttajille, jotka ovat ostaneet renkaita harhaanjohtavan mainonnan perusteella, maksaa vapaaehtoista korvausta, vai pitääkö kuluttaja-asiamiehen viedä asia kuluttajariitalautakuntaan, sanoo pääsihteeri Juha Beurling.

Korvauksen laadusta ei voi vielä sanoa mitään, koska aiheutunutta vahinkoa ei ole määritelty. Kauppalehti uutisoi perjantaina, että Nokian Renkaat on vuosien ajan toimittanut lehtitesteihin paranneltuja renkaita, joita muuten ei valmisteta.

Testeillä ja vertailuilla on suuri vaikutus kuluttajien käyttäytymiseen, ja sen takia yrityksillä on halu vaikuttaa niihin, arvioi Juha Beurling.

– Kaikilla aloilla, missä liikkuu suuri raha, on suuret riskit tällaiselle huiputukselle.

Juha Beurling

Testivoittaja on testivoittaja, hän kiteyttää ja kehottaa kuluttajaa kiinnittämään huomiota siihen, kuka tuotevertailun on tehnyt ja mistä testin tekijän rahat tulevat.

– Kysymys on siitä, pystytäänkö testeihin vaikuttamaan. Tämä on nimenomaan se suuri kysymys.

Huijaus autoalalla ei yllättänyt

Kuluttajajärjestöt perustivat jo 1960-luvulla yhteisen globaalin tuotetestausjärjestelmän, koska testaamisen puolueettomuus ei ole takuuvarma asia. Kuluttajajärjestöjen tekemät kansainväliset testit julkaistaan Suomessa Kuluttaja-lehdessä, jossa mainoksia ei ole ollenkaan.

Beurling ei ole järin yllättynyt siitä, että autoalalta tuli uutinen testihuijauksesta.

– Kaikilla aloilla, missä liikkuu suuri raha, on suuret riskit tällaiselle huiputukselle.

Hän toivoo, että tuorein paljastus puhdistaisi autoalaa. Kiinni jääminen on Kuluttajaliiton pääsihteerin mielestä myös varoitus muille aloille.