"Ihmisarvoa tässä yritetään puolustaa" – Rasismin nousu puhutti turvapaikanhakijoiden tukimielenosoituksessa Helsingissä

Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten oikeuksien puolesta on marssittu lauantaina Safe Passage -mielenosoituksissa ympäri Eurooppaa sekä Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Kotimaa
Uutisvideot: Helsingissä marssittiin turvapaikanhakijoiden tueksi
Uutisvideot: Helsingissä marssittiin turvapaikanhakijoiden tueksi

"Hätä on suuri, kaatakaa ne muurit!" "Rajalla ihmisyys punnitaan!"

Helsingissä Kampin Narinkkatorille kokoontuneita ja Senaatintorille marssivia noin 300:aa mielenosoittajaa yhdisti turvapaikanhakijoiden oikeuksien lisäksi huoli yleisestä rasismin sekä eriarvoisuuden lisääntymisestä Suomessa.

– Ihmisarvoa tässä yritetään puolustaa. Yllättävän paljon on rasismi noussut pintaan viime vuosina, 30-luvun malliin väkeä erotellaan värin ja uskonnon ja syntymäpaikan mukaan, sanoi Carl-Magnus Blomberg.

Samoilla linjoilla on Riina Solantaus.

– Ihmisiä pitää suojella ja auttaa. Minua huolestuttaa todella paljon rasismi tässä maassa. Ihmiset tulevat hirveistä olosuhteista, he ovat joutuneet jättämään rakkaimpansa ja maansa, ja täällä heitä ahdistellaan.

Mira Kelahaaran mukaan merkkejä on jo siitä, etteivät ihmiset uskalla osallistua mielenosoituksiin yhtä hanakasti kuin ennen.

– Olen sivusta seurannut esimerikiksi Rajat kiinni -mielenilmauksia, ja se on hurjaa meininkiä, Kelahaara sanoo.

Salla Hagelberg toivoo, että mielenosoitus antaa suomalaisille uskallusta olla pakolaisten tukena vastakkaisista mielipiteistä huolimatta.

– Toivon suomalaisille rohkeutta. Toivottavasti tämä näyttää, että meidän täytyy puolustaa ihan kaikkia, ja varsinkin suurimmassa hädässä olevia.