Koe uusi yle.fi

Kansa kärsii nälästä, presidentti Mugabe juhli syntymäpäiväänsä ökytyyliin Zimbabwessa

Paha kuivuus piinaa Zimbabwea ja ihmisillä on pulaa ruoasta. Syntymäpäiviään juhlineelle presidentti Mugabelle apu ei kuitenkaan kelpaa, jos sen takia pitää parantaa homojen oikeuksia.

Ulkomaat
Afrikan muotoinen syntymäpäiväkakku.
Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwessa presidentti Robert Mugabe juhli lauantaina 92. syntymäpäiväänsä ökytyyliin kuivuudesta kärsivällä alueella. Presidentin tukijoiden järjestämä juhla maksoi yli 700 000 euroa. Arvostelijoiden mielestä juhlatilaisuus oli loukkaus tavallisia zimbabwelaisia kohtaan.

Tilaisuudessa vapautettiin 92 ilmapalloa ja luettiin runoja sekä laulettiin lauluja, joissa Mugabea ylistettiin Afrikan ikoniksi ja visionääriksi.

Iso syntymäpäiväkkku.
Yksi Mugaben syntymäpäiväkakuista oli leivottu Suur-Zimbabwen rauniokaupungin muotoiseksi.Aaron Ufumeli / EPA

Presidentti leikkasi jättikokoisen kakun, joka muistutti muinaisia raunioita, joista Zimbabwe on saanut nimensä. Juhlissa oli läsnä ministereitä, turvallisuusjohtajia, koululaisia sekä ulkomaisia diplomaatteja.

Mugaben yleellisistä syntymäpäivistä on tullut vuosittainen merkkitapahtuma niille, jotka kalastelevat presidentin suosiota.

Tämän vuoden juhla kuivuuden kurittamassa Masvingon maakunnassa oli erityisen kiistanalainen.

Kuivuus tuhosi maissisadon

Masvingossa 75 prosenttia alueen tärkeästä maissisadosta on tuhoutunut kuivuuden takia. Alue on kärsinyt maan eniten pitkään jatkuneesta kuivuudesta, joka on Zimbabwen pahin sitten 1990-luvun alkupuolen kuivuuden.

– Näihin huonosti suunniteltuihin syntymäpäiväjuhliin budjetoidut rahat olisi pitänyt käyttää maissin ostamiseen, jotta Masvingoa ja muuta maata uhkaavaa nälänhätää olisi voitu torjua, sanoo oppositiopuolue MDC:n tiedottaja Obert Gutu.

Viranomaiset ovat joutuneet julistamaan kuivuuden takia hätätilan suurimpaan osaan maaseutualueista. Kolmen miljoonan ihmisen arvioidaan kärsivän nälästä.

Mieluummin nälkä kuin oikeuksia homoille

Zimbabwe on pyytänyt noin 1,4 miljardia euroa apua ruokatarvikkeiden hankkimiseen. Mugabe ilmoitti juhlapuheessaan, että Zimbabwe ei kuitenkaan ota apua vastaan, jos maa joutuu avun saamiseksi hyväksymään homojen oikeudet.

Robert Mugabe.
Presidentti Robert Mugabe ja hänen vaimonsa Grace saapuivat juhlatilaisuuteen turvamiesten ympäröimänä.Aaron Ufumeli / EPA

– Jos apua annetaan sillä ehdolla, kuten olen ymmärtänyt, että joudumme hyväksymään homoavioliitot, niin antaa avun pysyä siellä, mistä se on lähtöisin, Mugabe sanoi.

– Emme halua sitä. Se on mätää ja saastaista apua. Emme halua olla missään tekemisissä sen kanssa.

Minkään avustusjärjestön ei tiedetä liittäneen homojen oikeuksien parantamista avun saamisen ehdoksi.

Mugabe täytti 92 vuotta helmikuun 21. päivänä. Hän ei ole antanut mitään merkkiä siitä, että aikoisi siirtyä syrjään presidentin tehtävästä.

Se on turhauttanut Mugaben puolueen ZANU-PF:n riiteleviä jäseniä, jotka ovat yrittäneet asemoida itseään presidentin seuraajaksi.

Mugabe on johtanut Zimbabwea vuodesta 1980 lähtien, jolloin maa itsenäistyi Britannian siirtomaavallasta. Mugabea on syytetty ihmisoikeusrikkomuksista ja maan talouden tuhoamisesta.

Lähteet: AFP, Reuters