Asuntokaupassa vihdoin käänne – Neliöhinnoissa isot erot

Asuntokauppa on piristymässä ja hintojen ennakoidaan nousevan hieman tänä vuonna, vaikka alueelliset erot maan sisällä ja kaupungeissa ovat suuria. Huoneistokeskus ennustaa asuntokauppojen määrän kasvavan tänä vuonna 3–5 prosenttia. Pienistä kerrostaloasunnoista on jatkuva pula kasvukeskuksissa.

talous

Alan suuri kiinteistövälittäjä Huoneistokeskus näkee asuntokaupassa jo suorastaan käänteen verrattuna vuoden 2013 tilanteeseen. Pellervon taloustutkimuksen näkemys asuntomarkkinoiden tilanteesta on maltillisempi.

– Jos katsotaan kauppamääriä vuodelta 2015, niin ensimmäisen kerran sitten vuoden 2013 kevään ollaan selkeästi isommassa kuvassa menossa ylöspäin, ja väittäisin että jopa pysyvästi, sanoo Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki.

Asteljoen mukaan asuntokauppoja tehtiin koko maassa viime vuonna lähes 4 prosenttia edellisvuotta enemmän. Näin siitä huolimatta, että talous on Suomessa edelleen taantumassa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

– Pari kolme viime vuotta on tehty huomattavasti vähemmän kauppoja kuin mikä vaihtotarve on. Pinnan alla kytee patoutunutta kysyntää, ja nyt se alkaa selvästi hiljalleen purkautua, sanoo Asteljoki.

Pienet asunnot kasvukeskuksissa ja eritoten pääkaupunkiseudulla ovat käyneet pitkään hyvin kaupaksi, mutta nyt sama ilmiö on Huoneistokeskuksen näkemyksen mukaan tulossa suurempiinkin asuntoihin ja omakotitaloihin. Huoneistokeskuksen mukaan Helsingin, Espoon ja Turun kauppamäärät kasvoivat viime vuonna 7 prosenttia ja Tampereen 6 prosenttia.

– Suurimmissa kaupungeissa ilmiö on yhteneväinen, sanoo Asteljoki.

Huoneistokeskuksen toimitusjohtajan Antti Asteljoen mukaan asuntokauppojen määrä nousee tänä vuonna jopa 3–5 prosenttia. Asuntojen hintojen Asteljoki arvioi nousevan tänä vuonna 1–1,5 prosenttia.

PTT ennustaa maltillista hintojen nousua

Ekonomisti Antti Kekäläinen Pellervon taloustutkimuksesta ennustaa vuodelle maltillista hintojen nousua. Koko maassa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskivat viime vuonna, eikä mitään selkeää käännettä ole tapahtunut. Hintojen lasku kuitenkin päättyy ja vuokrat puolestaan nousevat.

– Meidän asuntojen hintaennuste ennustaa pientä hintojen nousua tälle vuodelle. Pitää huomauttaa, että maan sisällä on hyvin paljon alueellisia eroja, sanoo Kekäläinen.

Koko maahan PTT ennakoi tälle vuodelle vaatimatonta 0,2 prosentin hintojen nousua vanhoissa kerrostaloasunnoissa. Helsinkiin 0,7 ja Espooseen 0,5 prosenttia. Jyväskylään 1,5 prosenttia. Turkuun sen sijaan tulisi 0,5 prosenttia miinusta.

Grafiikka
Yle uutisgrafiikka

PTT:n mukaan suurinta hinnannousua odotetaan pieniin osakehuoneistoihin.

Nimenomaan sijoittajat ylläpitävät kysyntää yliopistokaupungeissa ja samalla hintatasoa.

– Asunnot nähdään varmana sijoituskohteena, kun korkotaso on alhaalla ja muissa sijoituksissa tuotot eivät ole kovin korkeat, sanoo Kekäläinen.

Omakotitalojen kauppa piristyi PTT:n mukaan viime vuonna myös verrattuna osakeasuntojen kauppaan. Silti ollaan huomattavasti jäljessä muutaman vuoden takaisesta tasosta.

Taloudellinen epävarmuus on suurta ja pelätään liian isojen lainojen aiheuttamia riskejä. Lisäksi kuluttajan luottamus omaan talouteen on PTT:n mukaan heikkoa. Kaupungistuminen saattaa myös vaikuttaa omakotitalojen takavuosia heikompaan houkuttelevuuteen.

Kysyntä nostaa hintoja pienissä asunnoissa

Pienten asuntojen kysyntä tuntuu tietysti myös hinnoissa. Paikalliset vaihtelut ovat suuria, ja erot hinnoissa ovat tuntuvia kaupunginosien välilläkin.

Yksiöistä ovat kiinnostuneet Huoneistokeskuksen mukaan paitsi sijoittajat myös ensiasunnon ostajat. Vuokrat ovat nousseet vuotuista 3–4 prosentin vauhtia, joten omistusasuminen on alkanut kiinnostaa entistä enemmän korkotason ollessa alhainen.

Vaikka kasvukeskuksissa pienet asunnot menevät hyvin kaupaksi, Asteljoki ei usko hintakuplaan. Hän arvoi, että 90 prosenttia asuntokaupoista perustuu todelliseen tarpeeseen.

Asteljoki ei kauhistu esimerkiksi Helsingin Kallion jopa 6 000 euron neliöhintoja. Hänen mukaansa viimeisen 30 vuoden ajalla kotitalouksien tulot ja asuntojen hinnat ovat kehittyneet käsi kädessä.

Ohessa joitakin esimerkkejä myytyjen yksiöiden neliöhinnoista eri kaupungeissa. Tiedot ovat ympäristöministeriön hintaseurannasta viimeisen 12 kuukauden ajalta. Yksiö, 30–31 neliötä.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Juttua korjattu 28.2. kello 22.30: Huoneistokeskus ei ennusta 3–5 prosentin hintojen kasvua tälle vuodelle, vaan 3–5 prosentin kasvua asuntokauppojen määrään.