Uudistusmieliset etenemässä Iranin vaaleissa – ääntenlaskenta vielä kesken

Teheranin osittaiset, alustavat tulokset povaavat voittoa uudistusmielisille. Tulos on kuitenkin vielä kaikkea muuta kuin lopullinen.

Ulkomaat
Katunäkymä Teheranissa. Isossa vaalimainoksessa on ehdokkaiden kasvokuvia.
Vaalimainoksia Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Abedin Taherkenareh / EPA

Iranissa perjantain vaalien ääntenlaskennan ensimmäiset alustavat tulokset lupaavat hyvää uudistusmielisille.

Kun pääkaupungissa Teheranissa oli laskettu 1,5 miljoonaa ääntä, maltillinen presidentti Hassan Rouhani ja hänen liittolaisensa, entinen presidentti Akbar Hashemi Rafsajani olivat kisan kärjessä matkalla asiantuntijoiden neuvostoon.

88-jäsenisellä neuvostolla on valta nimittää ja erottaa Iranin hengellinen johtaja. Tällä hetkellä sekä neuvosto että 290-paikkainen parlamentti ovat vanhoillisten käsissä.

Myös parlamenttivaaleissa uudistusmieliset näyttivät alustavien tulosten mukaan saavan miltei kaikki Teheranin 30 paikasta, kertoo uutistoimisto AFP.

Vaalit olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun Iran viime vuonna pääsi johtavien länsimaiden kanssa sopuun maan ydinohjelmasta. Vaalien demokraattisuutta on heikentänyt se, että Iranin uskonnollinen eliitti hylkäsi suuren määrän kaikkein uudistusmielisimmistä ehdokkaista.

Ääntenlaskenta yhä kesken

Tulos on kuitenkin vielä kaikkea muuta kuin lopullinen. Teheranissa asiantuntijoiden neuvoston vaalissa lasketut äänet edustavat vain viidennestä pääkaupungin kaikista äänioikeutetuista. Ääntenlaskenta kestänee vielä pitkään.

Nuoret kaupunkilaiset myös tukevat todennäköisemmin uudistusmielisiä.

Vaaleissa äänesti Iranin sisäministeriön mukaan noin 60 prosenttia äänioikeutetuista, mikä on vähemmän kuin kuin vuoden 2012 vaaleissa. Tuolloin äänestysprosentti oli 64.

Lähteet: Reuters, AFP