yle.fi-etusivu

Aseet hiljenivät tulitauon myötä Syyriassa – satunnaisista rikkomuksista ilmoituksia

Kapinalliset ja hallitus ovat kertoneet tulitaukoa rikkovista välikohtauksista. YK:n Syyria-lähettilään mukaan rikkomuksia oli odotettavissa. Terroristijärjestö Isis on jatkanut hyökkäyksiään lauantaina.

Ulkomaat
Syyrialaiset lapset leikkivät kadulla Damaskuksessa.
Syyrialaiset lapset leikkivät kadulla Damaskuksessa 27. helmikuuta.Mohammed Badra / EPA

Syyrian yöllä alkanut tulitauko on pääosin pitänyt, mutta hallitus ja kapinalliset ovat ilmoittaneet tulitauon paikallisista rikkomuksista. YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura pitää silti tilannetta "melko rauhoittavana".

De Misturan mukaan tulitauon ensimmäinen vuorokausi on antanut vaikutelman, että kaikki osapuolet ovat sitoutuneet vakavissaan vihollisuuksien lopettamiseen.

Luoteis-Syyriassa Latakian maakunnassa toimiva kapinallisryhmä sanoo hallituksen maajoukkojen hyökänneen heidän asemiinsa neljältä lauantaiaamuna. Ryhmän edustajan mukaan kolme taistelijaa kuoli hyökkäyksessä.

Maltillisena pidettyyn Vapaan Syyrian armeijaan kytköksissä olevan kapinallisryhmä Fursan al-Haqin prikaatin edustajan everstiluutnantti Fares al-Bayoushin mukaan hallituksen joukot ovat rikkoneet tulitaukoa useissa paikoissa.

Al-Bayousin mukaan tulitauko on kuitenkin vähentänyt huomattavasti hallituksen joukkojen hyökkäyksiä Syyrian pohjoisosassa, jossa hänen ryhmänsä toimii.

Kranaattitulta Damaskokseen

Syyrian valtion uutistoimisto Sanan mukaan aseistautuneet ryhmät ampuivat iltapäivällä useita kranaatteja pääkaupunki Damaskoksen asuinalueille.

Sanann mukaan "terroristiryhmät" ampuivat kranaatit Jobarin ja Douman alueilta. Molemmat lähiöt ovat kapinnallisten hallussa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hallitus syytti kapinallisia tulitauon rikkomisesta.

Latakian lähellä sijaitsevaan Hmeimimin lentotukikohtaan perustetun venäläisen koordinointikeskuksen johtaja kenraaliluutnantti Sergei Kuralenko vahvistaa Sanan tiedon siitä, että Damaskosta on tulitettu kranaateilla, kertoo uutistoimisto Tass.

Kuralenkon mukaan aamupäivällä Damaskoksen asuinalueilla rekisteröitiin 21 kranaatin räjähdystä.

Venäjä kertoo lopettaneensa ilmaiskut niillä alueilla, joilla kapinallisjoukot ovat hyväksyneet tulitauon. Venäjä kuitenkin kertoo aikovansa jatkaa ilmaiskuja tulitauon ulkopuolella olevia islamistiryhmiä vastaan.

Kovan linjan islamistiryhmän Ahrar al-Shamin komentajat kertovat, että hekin ovat sitoutuneet tulitaukoon niin kauan kuin hallituksen joukot noudattavat sitä.

Tätä tietoa pidetään rohkaisevana, koska Ahrar al-Sham on yksi terroristijärjestö al-Nusran rintamaan kytköksissä olevista ryhmistä.

YK:n Syyria-lähettilään Staffan De Misturan mukaan oli odotettavissa, että joitakin välikohtauksia tulee tapahtumaan tulitauon alkamisen jälkeen. Hänen mukaansa tulitaukoa valvovat tahot työskentelevät varmistaakseen rikkomukset ja pyrkivät estämään niiden eskaloitumisen.

Isis jatkaa hyökkäyksiään

Tulitauko on ensimmäinen viisi vuotta jatkuneessa sodassa. Siihen ovat sitoutuneet presidentti Bashar al-Assadin joukot sekä 97 kapinallisryhmää. Terroristijärjestö Isis ja al-Nusran rintama eivät ole mukana tulitauossa.

Isis ilmoitti, että sen itsemurhaiskijä teki lauantaina autopommi-iskun Syyrian keskiosassa sijaitsevassa Salamiyehin kaupungissa. Syyrian valtion median mukaan kaksi ihmistä kuoli räjähdyksessä.

Isisin asemiehet hyökkäsivät lauantain vastaisena yönä kurdijoukkojen hallussa olevaan Tal Abyadin kaupunkiin, joka sijaitsee Turkin rajan tuntumassa. Taistelut jatkuivat vielä puolilta päivin lauantaina.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio arvioi Ylelle, että Isis pyrkii horjuttamaan tulitaukoa.

Patokallion mukaan Isisin etujen mukaista on rikkoa tämänhetkinen asetelma, koska tulitaukosopimus on tehnyt järjestöstä ulkopuolisen.

Patokallo arvioi, että al-Nusran rintama puolestaan voi kunnioittaa tulitaukoa. Järjestö on kytkeytynyt Pohjois-Syyrian opposition toimintaan, minkä vuoksi tulitauko voi olla järjestön mielestä kannattava vaihtoehto.

Jos tulitauko pitää, niin Syyrian rauhanneuvottelujen on määrä jatkua 7. maaliskuuta YK:n johdolla Genevessä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass, Yle Uutiset

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Metro

Henkilöstön mukaan länsimetron ohjaamossa puutteita – toimitusjohtaja lupaa muutoksia

Ulkomaat

Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"