Koe uusi yle.fi

SvD: Lasten määrä Ruotsin vankiloissa kasvaa

Ruotsi on saanut monta kertaa kritiikkiä alaikäisten pitkistä pidätysajoista.

Ulkomaat

Ruotsi on saanut useaan otteeseen kovaa kritiikkiä alaikäisten pitämisestä pidätettyinä pitkiä aikoja, uutisoi ruotsalainen sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsissa annettiin viime vuonna uusia ohjeita, joilla on pyritty vähentämään rikoksista epäiltyjen pidätysajan pituutta ja eristyksissä pitämistä. Uusista ohjeistuksista huolimatta lasten määrä ruotsalaisissa vankiloissa on kasvussa.

- Tämä on häpeäksi Ruotsille, sanoo Ruotsin asianajajaliiton pääsihteeri Anne Ramberg.

Tilastojen mukaan viime vuonna alaikäisiä, 15–17-vuotiaita, pidätettiin 140. Heistä 115 pidettiin eristyksissä ja 17 oli eristettynä jopa yli 60 päivää. Vuonna 2014 alaikäisiä pidätettiin 125 ja heistä 103 oli eristettynä. Vuonna 2013 nuoria pidätettyjä oli yhteensä 119 ja eristettyinä 97.

Toisin kuin suurimmassa osassa Eurooppaa Ruotsissa ei ole määrätty ylärajaa, kuinka kauan henkilö voidaan pitää eristettynä. Koska aikarajaa ei ole, syyttäjä haluaa pidätyksen jatkuvan yleensä koko rikostutkinnan ajan.

Ruotsin Kriminaalihuollon vuoden 2011 raportissa todetaan, että joka neljännellä eristyksissä pidetyllä oli merkkejä mielisairaudesta, eivätkä itsetuhoisuus ja itsemurha-ajatukset ole harvinaisia.

Lähteet: Svenska Dagbladet