Suurvoitto yllätti Clintonin Etelä-Carolinassa

Clintonin voitto oli odotettu, mutta sen suuruus oli yllätys jopa hänen kampanjaväelleen. 

USA:n presidentinvaali
Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkuudesta kamppaileva, entinen ulkoministeri Hillary Clinton juhlii Etelä-Carolinassa esivaalivoittoaan Vermontin senaattori Bernie Sandersista 27. helmikuuta 2016.
Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkuudesta kamppaileva, entinen ulkoministeri Hillary Clinton juhlii Etelä-Carolinassa esivaalivoittoaan Vermontin senaattori Bernie Sandersista 27. helmikuuta 2016. Erik S. Lesser / EPA

Hillary Clinton on ottanut suurvoiton Bernie Sandersista demokraattien presidenttikilvan esivaalissa Etelä-Carolinassa. Ääntenlaskenta valmistui pari tuntia vaalihuoneistojen sulkemisen jälkeen. Clinton sai 74 ja Sanders 26 prosenttia äänistä.

Clintonin voitto oli odotettu, mutta sen suuruus oli yllätys jopa hänen kampanjaväelleen. Clintonin veivät voittoon Etelä-Carolinan mustat äänestäjät.

Clinton vakuutti voittopuheessaan, että kilpailu jatkuu silti tiukkana ensi viikolla supertiistaina, jolloin kaikkiaan yksitoista osavaltiota järjestää esivaalin.

Sanders onnitteli

Vermontin senaattori Bernie Sanders onnitteli Clintonia pian ensimmäisten tulostietojen jälkeen.

Sanders tiesi, että Etelä-Carolina on hänelle vaikea osavaltio. Hän sanoi jo aiemmin keskittävänsä voimansa supertiistain äänestyksiin. Nyt kun Clinton on varmistanut vahvan aseman eteläosavaltioiden mustien äänestäjien joukossa, on Sandersilla suuri työ hankkia kannatusta mustien, mutta myös latinojen joukossa.

Voitto on Clintonille jo kolmas, Sandersilla niitä on yksi

Clinton on nyt voittanut kolmessa osavaltiossa ja Sanders yhdessä.

Puoluekokousedustajien joukossa Clintonilla on suurjohto. Hänellä on nyt 542 edustajaa ja Sandersilla 83. Clintonin tukena on 453 ns. super-delegaattia, puolueen vaikutusvaltaista poliitikkoa, jotka puoluekokouksessa saavat äänestää tahtonsa mukaisesti.

Puolue-ehdokkuuden voittamiseen demokraateissa tarvitaan 2 383 edustajaa.