Analyysi: Clintonille kolmas voitto – "Yhdistetään Yhdysvallat"

Voittopuheessaan Etelä-Carolinassa Clinton muotoili uusiksi Trumpin tunnuslauseen "Let’s make  America great again" muotoon "Let’s make America whole again".

Yle maailmalla
Hillary Clinton otti selfien kannattajiensa kanssa juhlistaessaan South Carolinan tuloksia.
Hillary Clinton otti selfien kannattajiensa kanssa juhlistaessaan South Carolinan tuloksia.Erik S. Lesser / EPA

Hillary Clintonin vaalikampanja on nyt yhtä hyvässä vireessä kuin republikaanien Donald Trumpin.

Voittopuheessaan Columbiassa Etelä-Carolinassa lauantai-iltana Clinton muotoili uusiksi Trumpin tunnuslauseen "Let’s make America great again" muotoon "Let’s make America whole again".

Siis sen sijaan, että Yhdysvalloista tehtäisiin jälleen suuri, siitä pitää tehdä yhtenäinen. Clintonin mukaan Yhdysvallat ei ole koskaan menettänyt suuruuttaan, niin kuin Trump väittää.

Clinton hakee kannattajia yhteistyön, vastuunkannon ja oikeudenmukaisuuden kautta, Trump repii kannatuksensa äänestäjien vihasta ja tyytymättömyydestä.

Etelä-Carolinassa entinen ulkoministeri Clinton otti suurvoiton Vermontin senaattorista Bernie Sandersista, prosentein 74–26.

Sukupuolella on merkitystä

Vaikka voitto oli odotettu, sen merkittävyys oli ylivoimassa. Clinton sai kaikista äänistä kolme-neljäsosaa ja mustien äänistä 87 prosenttia. Se oli kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin Barack Obaman suurvoitto vuonna 2008.

Tämä lupaa Clintonille hyvää menestystä supertiistaille, kun yksitoista osavaltiota äänestää maaliskuun 1. päivänä. Yli puolet osavaltioista on eteläisiä, väestörakenteelteen Etelä-Carolinan kaltaisia.

Etelä-Carolinan mustat – ja etenkin vanhemmat naisäänestäjät – tekivät nyt ratkaisun, joka oli heille hyvin raskas Obaman ehdokaskaudella.

Silloin vastakkain olivat ensimmäinen musta ehdokas ja nainen. Obama vei voiton omiensa joukossa. Nyt mustat naiset kertoivat, että heillä oli viimeinen mahdollisuus äänestää naista presidenttiehdokkaaksi.

Yli viisikymppisille naisille ehdokkaan sukupuolella on Yhdysvalloissa merkitystä. He ovat kokeneet lasikaton työelämässään. He tietävät, että naisen palkkadollari on noin 80 senttiä.

Sukupolviero näkyy demokraateissa

Nuoret ensikertalaiset naisäänestäjät ottavat tasa-arvon itsestään selvyytenä ja uskovat, että työelämä on heille ja miehille samanlainen. Tästä kannasta on kehittynyt demokraattien joukossa sukupolviero, jota puolueen kokeneet naispoliitikot ovat osaltaan lietsoneet.

Esimerkiksi entinen ulkoministeri Madeleine Albright opetti nuorempia alkuvuodesta sanomalla, että "helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät tue toisiaan".

Tästä vaalivinkistä nousi hetken kohu, jonka tasoittelemiseen Clintonin kampanjakoneisto on joutunut tekemään kovasti töitä.

Sanders jää jälkeen

Bernie Sanders kiertää supertiistain osavaltioita tiiviisti ja jakaa sanomaansa vilpillisestä vaalirahoituksesta ja Yhdysvaltain rikkaan yläluokan häikäilemättömästä vallasta. Hän kertoi saaneensa neljä miljoonaa pienlahjoitusta, joiden suuruus on keskimäärin 27 dollaria.

Raha on tarpeen. Sandersin politiikalla on vahvat kannattajansa, mutta vaalimatematiikka alkaa olla hänen kannaltaan musertavaa.

Puoluekokousedustajien joukossa Clintonilla on suurjohto. Hänellä on nyt 542 edustajaa ja Sandersilla 83. Clintonin tukena on 453 niin sanottua super-delegaattia, puolueen vaikutusvaltaista poliitikkoa, jotka puoluekokouksessa saavat äänestää tahtonsa mukaisesti.

Puolue-ehdokkuuden voittamiseen demokraateissa tarvitaan 2 383 edustajaa.