Kalevalan päivä innosti Ilmatieteen laitoksenkin runoilemaan

Helmikuu on ollut ennätyksellisen sateinen. Kouvolan Anjalassa kuukauden aikana mitattu sademäärä on 132 millimetriä, kun keskimäärin helmikuussa sadetta tulee 36 millimetriä. Hiihtolomalaisten iloksi maaliskuun alku ei näytä yhtä sateiselta. Kalevalan päivä sai Ilmatieteen laitoksen ennustamaan sunnuntain ulkoilusäätä Twitterissä runomitassa.

sää
Vantaanjoki tulvii pyörätielle Viikissä Vanhankaupungin kohdalla Helsingissä perjantaina aamulla 12. helmikuuta 2016.
Vantaanjoki tulvii pyörätielle Viikissä Vanhankaupungin kohdalla Helsingissä perjantaina aamulla 12. helmikuuta 2016.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helmikuu on ollut tänä vuonna ennätyssateinen: Kouvolan Anjalassa mitattiin sunnuntaina aamulla 132 millimetrin sadekertymä, kertoo Ilmatieteen laitos. Helmikuussa sataa yleensä keskimäärin 36 millimetriä.

– Muutama runsassateisempi rintama on mennyt ylitse, kertoo meteorologi Kaisa Solin Ilmatieteen laitokselta. Sateisia päiviä Anjalassa on tässä kuussa ollut 21.

Edellinen helmikuinen ennätys, 131 millimetriä kuukaudessa, mitattiin vuonna 1990 Tammisaaren Tenholassa. Ilmatieteen laitoksen tilastot yltävät 1960-luvulle.

"Sää suosivi suksimista"

Hiihtolomalaisten iloksi maaliskuun alku ei näytä yhtä sateiselta kuin helmikuu. Kalevalan päivä sai Ilmatieteen laitoksen ennustamaan sunnuntain ulkoilusäätä Twitterissä runomitassa.

Jos et näe twitter-viestiä, paina tästä (siirryt toiseen palveluun)

Sää suosii myös ensi viikolla, sillä Väli-Suomen koululaisten lomaviikko alkaa aurinkoisessa säässä.

– Oikein mukavaa kevättalvista ulkoilusäätä on luvassa, ennustaa Ylen meteorologi Toni Hellinen.

Koko viikoksi on luvassa pientä pakkasta rannikkoseutuja lukuun ottamatta. Aurinko näyttäytyy joka päivä jossain päin maata ja sateita on luvassa vasta viikon lopulla, Hellinen arvioi.

Tammikuussa rikkoutui lumiennätys

Helmikuun sade-ennätyksen lisäksi Suomen säässä on lyöty ennätyksiä jo jonkun aikaa. Kolea kesä 2015 oli ennätyksellinen vähäsalamainen.

Lokakuu taas oli poikkeuksellisen aurinkoinen ja marraskuu ennätyksellisen lauha. Kokonaisuudessaan vuosi 2015 oli mittaushistorian lämpimin sekä Suomessa että koko maailmassa.

Tammikuun alussa taas mitattiin ennätyksellinen yhden vuorokauden aikana kertynyt lumimäärä, kun Merikarvialla satoi päivässä 73 senttiä lunta.

Merivesi puolestaan oli tammikuun puolivälissä Kemissä alimmillaan yli 90 vuoteen.