Koe uusi yle.fi

Venäjää syytetään ilmaiskuista Aleppon maakunnassa

Saudi-Arabia ja syyrialaiset kapinallisryhmät syyttävät Venäjää Syyrian tulitauon rikkomisesta. Pääosin ohut tulitauko kuitenkin näyttää pitäneen.

Ulkomaat
Katunäkymä Syyrian Alepposta 26. helmikuuta.
Katunäkymä Syyrian Alepposta 26. helmikuuta.Karam Al-Masri / AFP

Syyrian hauraan tulitauon osapuolet syyttävät toisiaan tulitauon rikkomisesta. Toista päivää voimassa oleva tulitauko on pääosin pitänyt, vaikka osapuolet ovat syyttäneet toinen toistaan sopimuksen vesittämisestä.

Syyrian oppositioryhmittymiä tukeva Saudi-Arabia syyttää presidentti Bashar al-Assadin hallintoa ja sitä tukevaa Venäjää tulitauon rikkomisesta. Myös Syyrian oppositioryhmät syyttävät Venäjää ja Syyrian hallitusta tulitaukosopimuksen rikkomisesta.

Kapinallisten mukaan Venäjän koneet ovat tehneet ilmaiskuja kuudessa kaupungissa Aleppon maakunnassa. Koneiden kansalaisuutta ei ole vahvistettu. Tiedossa ei ole, iskivätkö koneet al-Nusran rintaman hallitsemalle alueella.

Islamistiset al-Nusran rintama ja Isis on suljettu tulitaukosopimuksen ulkopuolelle.

Syyrian kapinalliset aikovat valittaa ilmaiskuista muun muassa YK:lle.

Venäjä vaatii selvityksiä

Venäjän mukaan tulitaukosopimukseen sitoutuneet niin sanottuun Syyrian maltilliseen oppositioon kuuluvat ryhmät ovat tehneet omia iskujaan muun muassa pääkaupunki Damaskoksessa. Venäjän mukaan tällaisia iskuja on tehty kuusi.

Lisäksi Venäjä on vaatinut selvitystä Turkin vastaisen rajan läheisyydessä sijaitsevan Tel Abiadin kaupungin tapahtumista. Venäjän mukaan Tel Abiadiin on isketty Turkin puolelta.

Venäjä on pyytänyt selvitystä Yhdysvalloilta, koska Turkki kuuluu Yhdysvaltojen johtamaan liittoumaan. Tel Abiadin tapahtumat eivät näytä liittyvän suoraan Syyrian hallinnon ja kapinallisten tulitaukosopimukseen.

Venäjän ja Turkin välit ovat olleet tulehtuneet sen jälkeen, kun Turkki ampui alas venäläiskoneen Syyrian vastaisen rajansa tuntumassa.

Syyriassa alkoi tulitauko perjantain ja lauantain välisenä yönä. Jo lauantaina osapuolet varoittelivat ja syyttivät toisiaan tulitaukosopimuksen rikkomisesta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon