1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Läpimurto: Laboratoriossa valmistetulla spermalla hedelmöitettiin hiiren munasolu

Kiinassa kehitetyn menetelmän toivotaan tuovan tulevaisuudessa helpotusta miesten hedelmättömyysongelmiin.

Kuva: Newcastle University / EPA

Kiinalainen tutkimusryhmä on kyennyt muuntamaan kantasoluja spermaksi, jolla on onnistuneesti hedelmöitetty hiiren munasoluja. Uudenlaisella keinohedelmöityksellä syntyneet hiiret olivat terveitä ja kykenivät itsekin myöhemmin lisääntymään.

Kiinalaistutkimus on julkaistu Cell Stem Cell (siirryt toiseen palveluun) -sivustolla.

Tutkimuksessa käytettyjä alkion kantasoluja ohjailtiin kemikaalien, hormonien ja kivesten solujen avulla kehittymään siittiöiksi.

Tuloksena ei kuitenkaan ollut tutunnäköinen siittiösolu, jolla on pää ja häntä, vaan sitä edeltävä kehitysaste, spermatidi. Spermatidi sisältää kuitenkin saman geenitiedon kuin normaali siittiösolu.

Aiemmin spermatidien avulla on onnistuttu synnyttämään terveitä ihmislapsia Japanissa. Eräissä maissa menetelmä on kuitenkin kielletty lainsäädännöllä.

Apua miesten hedelmöityshoitoihin?

Asiantuntijoiden mukaan Kiinassa kehitettyä tekniikkaa voi myöhemmin käyttää miesten hedelmöityshoidoissa. Apua toivotaan erityisesti niille, joiden hedelmällisyys on kärsinyt syöpähoidoista tai esimerkiksi sikotaudista.

– Uskomme, että menetelmä sisältää mahtavia mahdollisuuksia miesten hedelmättömyyden hoidolle, sanoo professori Jiahao Sha Nankingin lääketieteellisestä yliopistosta.

Uskomme, että menetelmä sisältää mahtavia lupauksia miesten hedelmättömyyden hoidolle.

Jiahao Sha

Tutkimusryhmän saavutuksia on ylistetty maailmalla, mutta menetelmän soveltamista ihmisellä ei pidetä lainkaan helppona.

Valmiin sperman kehittymiseen miehen elimistössä liittyy useita vaiheita ja se kestää noin kymmenen viikkoa. Tämän toteuttaminen laboratoriossa on valtava haaste, sanoo professori Richard Sharpe Edinburghin yliopistosta The Telegraph (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle.

Ihmispariskunnista noin 15 prosenttia ei kykene lisääntymään, ja noin kolmanneksessa tapauksista hedelmättömyysongelman syy löytyy miehestä.

Kiinalaistutkijat aikovat jatkossa testata menetelmäänsä muilla eläimillä, myös kädellisillä.