yle.fi-etusivu

Neuvottelijat marssivat Etelärantaan toivoa täynnä – "Ei ole poissuljettu, että huomenna olisi sopu"

Palkansaajajärjestöjen edustajat ennustivat pitkää puristusta astellessaan iltapäivällä Etelärantaan neuvottelemaan suurista asioista. Koko pitkään neuvotellun yhteiskuntasopimuksen syntyminen "vuorokauden aikana" on mahdollista, jos paikallisen sopimisen säännöistä päästään sopuun.

Kotimaa
Uutisvideot: Yhteiskuntasopimusneuvottelut loppusuoralla
Uutisvideot: Yhteiskuntasopimusneuvottelut loppusuoralla
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (vas.) ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola saapuvat Etelärantaan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tiloihin Helsingissä 28. helmikuuta 2016, jossa jatkettiin neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (vas.) ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola saapuvat Etelärantaan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tiloihin Helsingissä 28. helmikuuta 2016, jossa jatkettiin neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta.Mikko Stig / Lehtikuva

Palkansaajakeskusjärjestöjen ja kuntatyönantajien johtajat marssivat iltapäivän aluksi neuvottelupaikalle, EK:n Jyri Häkämiehen isännöimään Etelärannan työnantajalinnakkeeseen.

– Ihan asiallinen tilanne. Katsotaan nyt saadaanko tästä ratkaisua aikaiseksi, totesi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Hän kuitenkin painotti, että paljon asioita on vielä auki. Erityisesti palkkojen ja työaikojen paikallisen sopimisen ehdot hiertävät.

– Jos kaikki on kohdallaan ja rupeaa etemään, niin ei se ole poisuljettu vaihtoehto, että huomenna olisi sopu.

Kuntatyönantajien Markku Jalonen vahvisti perusasetelman.

– Tavoite on, että tässä kyetään loppurutistukseen. Pidän paikallista sopimista, sen lukkojen avaamista kaikkein tärkeimpänä, että päästään näiden muiden asioiden ydinkohtiin.

Akava optimistisin

STTK:n Antti Palola totesi neuvottelujen jatkuvan siitä, mihin perjantaina jäätiin. Hän totesi, että veisi mielellään STTK:n hallitukselle huomenna valmiin sopimusratkaisun.

– Nyt kun aloitetaan, niin pitkää päivää tehdään ja katsotaan, mihin se riittää, Palola totesi.

Optimistisin oli Akavan johtaja Sture Fjäder. Paikallista sopimista lukuunottamatta suuria esteitä ratkaisulle ei enää hänen mukaansa ole.

– Kyllä se syntyy nyt toivottavasti seuraavan vuorokauden aikana. Että tulee työmarkkinaratkaisu ja uskon, että työ- ja virkaehtosopimukset jatkuvat ja saadaan kilpailukykyhyppy. Ei siellä isoja eroja ole enää.

Sunnuntain neuvottelut voivat venyä yömyöhään asti. Ensimmäisiä väliaikatietoja neuvottelujen etenemisestä odotetaan alkuillasta klo 19 jälkeen, joilloin järjestöpomot kommentoivat tilannetta medialle Etelärannassa. Yle näyttää tilaisuuden suorana netissä.