Koe uusi yle.fi

Bagdadissa verinen sunnuntai – itsemurhapommeja torilla ja suurin hyökkäys kuukausiin

Asemiehet ja itsemurhapommittajat ovat iskeneet hallituksen kohteisiin sekä shiiojen kaupunginosaan Irakin pääkaupungissa Bagdadissa. Iskuissa on kuollut kymmeniä ihmisiä. Terroristijärjestö Isis ilmoitti tehneensä iskut.

Ulkomaat
Ihmisiä torilla.
Asemiehet ja itsemurhapommittajat ovat iskeneet hallituksen kohteisiin sekä shiiojen kaupunginosaan Irakin pääkaupungissa Bagdadissa.Reuters

Irakissa itsemurhapommittajat ja asemiehet hyökkäsivät sunnuntaina armeijan ja poliisin kohteisiin pääkaupunki Bagdadin länsipuolella.

Iskuissa on kuollut ainakin 17 ja haavoittunut ainakin 35 turvallisuusjoukkojen jäsentä. Kyseessä on suurin Bagdadissa tehty hyökkäys kuukausiin.

Irakilaisten viranomaisten mukaan kolme autoilla liikkunutta itsemurhapommittajaa iski hallituksen joukkojen kasarmille Abu Ghraibin lähiössä, joka sijaitsee lähellä kansainvälistä lentokenttää vajaan 30 kilometrin päässä Bagdadin keskustasta.

Hyökkääjät saapuivat Isisin hallitsemilta alueilta

Kymmenet Humvee-jeepeillä ja konekivääreillä varustetuilla avolava-autoilla liikkuneet asemiehet osallistuivat hyökkäykseen. He tulivat terroristijärjestö Isisin hallitsemilta alueilta Garmasta ja Fallujasta, armeija- ja poliisilähteet kertovat.

Isisin propagandaa levittävä uutistoimisto Amaq kertoo, että Isis on käynnistänyt "laajan hyökkäyksen" Abu Ghraibissa. Myös Irakin turvallisuusviranomaiset syyttävät iskuista Isisiä. Viranomaisten mukaan hyökkääjät valtasivat viljasiilon ja hautausmaan.

Amaq väittää, että irakilaisjoukot ovat joutuneet vetäytymään monin paikoin. Irakin turvallisuusjoukkojen mukaan hyökkääjät on ajettu pakosalle useista armeijan kohteista.

Irakin turvallisuusjoukkojen mukaan hyökkääjät ovat linnoittautuneet hautausmaalle ja viljasiiloon, joka syttyi osittain palamaan.

Länsi-Bagdadin sotilasoperaatioita johtava kenraalimajuri Saad Harbiya sanoo, että tilanne on "hallinnassa". Hänen mukaansa alueelle on julistettu paikallinen ulkonaliikkumiskielto.

Turvallisuusviranomaisten mukaan taistelut siilon luona jatkuivat sunnuntai-iltana. Sisäministeriön tiedottajan Saad Maan kertoo, että ainakin 20 hyökkääjää on surmattu turvallisuusjoukkojen vastahyökkäyksessä.

Kaksi pommia räjähti torilla

Abu Ghraibin hyökkäyksen jälkeen Bagdadin Sadr Cityn shiia-alueella sijaitsevalla vilkkaalla matkapuhelimia myyvällä torilla räjähti kaksi pommia, poliisi- ja sairaalalähteet kertovat.

Räjähdyksissä kuoli uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin 70 ihmistä ja yli sata haavoittui. Uutistoimistot AFP ja AP ilmoittavat kuolonuhrien määräksi ainakin 33 ja 59.

Kaksi poliisilähdettä kertoi Reutersille, että hyökkääjät olivat moottoripyörillä liikkuneita itsemurhapommittajia.

Nimettömänä esiintynyt poliisilähde kertoi AP:lle, että ensin yksi pommi räjähti torilla. Muutaman minuutin kuluttua itsemurhapommittaja räjäytti itsensä paikalle kerääntyneen väkijoukon keskellä.

Poliisi on sulkenut torin estääkseen lisähyökkäykset. Isis on ilmoittanut itsemurhapommittajiensa hyökänneen torille. Kyseessä olivat tämän vuoden pahimmat pommi-iskut Bagdadissa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters