Koe uusi yle.fi

YK aikoo toimittaa hätäapua sadoille tuhansille syyrialaisille

Apua viedään piiritetyille alueille sekä muille, joiden on vaikea saada apua.

Ulkomaat
punaisen ristin autoja syyriassa.
Avustusjärjestöt toivovat, että yritykset lopettaa sota Syyriassa helpottaisivat avustusten toimittamista muun muassa saarrettuihin kaupunkeihin ja kyliin.Yussef Badawi / EPA

YK aikoo viedä lähipäivinä hätäapua lähes 150 000 ihmiselle Syyrian piiritetyille alueille. Damaskoksessa oleva YK:n humanitaarisen avun Syyrian koordinaattori Yacoub El Hillo kertoo, että YK:n ja avustusjärjestöjen suunnitelma on saada apu perille seuraavien viiden vuorokauden aikana.

Avustuksia on tarkoitus toimittaa kaupunkeihin, joihin on jo aiemmin onnistuttu viemään apua. Ensimmäinen avustuserä on määrä toimittaa maanantaina Syyrian hallinnon piirittämään Mouadamiya al-Shamin lähiöön Damaskoksen lähellä.

Keskiviikkona apua toimitetaan niin ikään presidentti Bashar al-Assadin joukkojen piirittämiin Zabadanin ja Madayan kaupunkeihin sekä al-Assadia vastaan taistelevien kapinallisten piirittämiin al-Fouan ja Kefrayan pikkukaupunkeihin. Perjantaina

Kaiken kaikkiaan vuoden ensimmäisten kuukausien aikana tavoitteena on toimittaa apua noin 1,7 miljoonalle apua tarvitsevalle. YK:n arvion mukaan noin puoli miljoonaa syyrialaista elää piiritettyinä ja noin 4,6 miljoonaa ihmistä asuu alueilla, jonne on vaikea saada apua.

Lähteet: Reuters