Koe uusi yle.fi

Supertiistai voi jopa ratkaista presidenttiehdokkuuden – ylivoimainen Trump ja asemiaan vahvistava Clinton

Supertiistai on nimensä mukainen esivaalipäivä sekä republikaanien että demokraattien presidenttiehdokaskilvassa. Puolueiden kannattajat äänestävät 11 osavaltiossa. Valtaosa niistä on etelässä. Molemmissa puolueissa puoluekokousedustajista jaossa on noin neljännes.

Yle maailmalla: Washington
Republikaanien esivaaliehdokkaat
Yle Uutisgrafiikka

Usein puolueiden presidenttiehdokkaat on saatu selville juuri supertiistaina.

Tällä kertaa etenkään republikaanien vaalikamppailussa mikään ei ole mennyt aiempien kaavojen mukaan,joten mahdollista on, että tiukka kilpailu jatkuu pitkälle kevääseen (siirryt toiseen palveluun) ja jopa heinäkuun puoluekokoukseen asti.

Supertiistai on varsin tuore vaalitapahtuma. Sen keksivät demokraatit vuonna 1988, kun he halusivat keskittää eteläisten osavaltioiden äänestyksiä ja luoda taitekohdan pitkään vaalikisaan.

Demokraatteja harmitti muun muassa se, että Iowan esivaali vei paljon huomiota ja vaaliteemat olivat paikallispolitiikan tasolla.

Tänään supertiistaina molemmat puolueet äänestävät yhdessätoista osavaltiossa. Lisäksi äänestävät Alaskan republikaanit ja Samoa-saarten demokraatit.

Supertiistai kartta
Puoluekokousedustajien määrä niissä osavaltioissa, joissa äänestetään supertiistaina.Yle Uutisgrafiikka

Puolueen presidenttiehdokkaan valinnassa ratkaisevaa on puoluekokousedustajien määrä. Molemmat puolueet järjestävät puoluekokouksensa heinäkuun loppupuolella.

Supertiistaina molemmissa puolueissa kaikkien yhdentoista osavaltion edustajat jaetaan suhteellisen laskutavanperusteella.

Texas on tärkein osavaltio.

Maaliskuun 15. päivä on seuraava merkittävä vaalipäivä, kun vuorossa ovat muun muassa Floridan ja Ohion äänestykset. Niissä voittaja saa kaikki puoluekokousedustajat.

Miksi Clintonilla on näin suuri tuki jo nyt?

Demokraattien erikoisuus ovat niin sanotut superdelegaatit (siirryt toiseen palveluun). He ovat vaikutusvaltaisia poliitikkoja, jotka saavat automaattisesti äänestysoikeuden puoluekokouksessa.

Supertiistai faktat
Yle Uutisgrafiikka

Tähän yli 700 hengen ryhmään kuuluvat demokraattien edustajainhuoneen ja senaatin jäsenet, kuvernöörit, virassa oleva ja aiemmat demokraattiset presidentit ja varapresidentit.

Heistä jo 453 on ilmoittanut kannattavansa Hillary Clintonia. Bernie Sandersilla on toistaiseksi vain kahdenkymmenen superdelegaatin tuki.

Superdelegaatit voivat heinäkuun puoluekokouksessa äänestää tahtonsa mukaisesti ja vaikka kääntää esivaalien tulosten suunnan (siirryt toiseen palveluun).

Supertiistan äänestyksissä kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin osavaltioihin

Texas on tärkein osavaltio, sillä on jaossa suurin määrä molempien puolueiden puoluekokousedustajista.

Jos Texasin senaattori, kristillistä oikeistoa edustava Ted Cruz ei voita omassa kotiosavaltiossaan, hänen on toivotonta yrittää Trumpin kaatoa enää supertiistain jälkeen.

Demokraattien osalta on seurattava, pystyykö Bernie Sanders houkuttelemaan latinoäänestäjiä, kuten hän onnistui tekemään varsin hyvin Nevadassa. Texasilaisista latinoja on viidennes.

Georgia – Floridan senaattori Marco Rubio on naapuriosavaltiossaan ja yrittää vedota latinoäänestäjiin. Hillary Clinton on vahvalla tukialueellaan mustien joukossa.

Massachusettsin osavaltiossa katoliset ovat enemmistönä ja Marco Rubio on ehdokkaista ainut katolilainen.

Demokraattien Bernie Sanders on mukavuusalueellaan, hyvin koulutettujen valkoisten piirissä. Hän voitti naapurissa New Hampshiressä. Jatkoa ajatellen, voiton olisi nyt toistuttava.

Sanders on vahvoilla tietysti myös kotiosavaltiossaan Vermontissa.

Donald Trump on supertiistain ennakkosuosikki.

Supertiistai on tärkeä, maaliskuun 15. on ratkaiseva

Donald Trump on supertiistain ennakkosuosikki. Trump saattaa päästä niin vakuuttavan nousuun, ettei häntä pysäytä enää mikään.

Hän sai viime viikolla yllättävän tuen New Jerseyn kuvernööriltä Chris Christieltä, joka luopui omasta ehdokkuudestaan vasta pari viikkoa sitten.

Mitä tekee aivokirurgi Ben Carson? Jos tiistain kannatusluvut jäävät vähärasvaisen maidon tasolle, hänen on paras lopettaa.

Demokraattien esivaaliehdokkaat
Yle Uutisgrafiikka

Vaikka demokraattien Bernie Sanders ei supertiistaina hyvin menestyisikään, hän ei luovu kisasta. Hillary Clintonilla on riippana monitahoinen tutkinta yksityisen sähköpostiosoitteen ja -serverin käytöstä ulkoministerikautenaan.

Jos näistä selvityksistä löytyy jotain todella vakavaa, on Sandersilla yllättävä mahdollisuus ja noste jatkoon.