1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Syntymäpäivä vain joka neljäs vuosi – 36 vuoteen mahtunut vain yhdeksät synttärit

Helmikuun 29. päivänä juhlitaan harvinaisia syntymäpäiviä. Karkauspäivän lapsille synttärit tulevat vain joka neljäs vuosi. Kontiolahtelainen Tiina Liuski-Pennanen kertoo pettyneensä lapsena, kun hän tajusi ettei syntymäpäiviä olekaan joka vuosi. Juhlat onneksi kuitenkin pidettiin, vaikka virallista päivää ei ollutkaan kalenterissa.

Tiina-Liuski-Pennanen ja tytär Unni syntyivät molemmat helmikuun viimeisenä päivänä, syntymäpäivä on kuitenkin eri. Kuva: Yle / Sari Jormanainen

Joka neljäs vuosi vietetään karkauspäivää. Päivä on jo itsessään erikoinen, mutta vielä erikoimpi se on heille, jotka juhlivat silloin syntymäpäiväänsä. Kontiolahtelainen Tiina Liuski-Pennanen on yksi heistä, hän syntyi juuri 29. helmikuuta.

– Ymmärsin erikoisuuden jo melko pienenä ehkä 4–5-vuotiaana, kun äidin kanssa puhuttiin syntymäpäivistä ja kauhukseni tajusin, että niitä ei olekaan kuin kerran neljässä vuodessa, Liuski-Pennanen muistelee.

Karkauspäivän lapsi kertoo pettyneensä tietoon. Liuski-Pennasen äiti oli yrittänyt lohduttaa, että syntymäpäiviä juhlitaan joka tapauksessa ihan joka vuosi ja ikää tulee lisää vuosittain. Myös koulussa moni kyseli ihmetellen syntymäpäivistä.

Nyt tulisi yhdeksän vuotta täyteen. Ei ole vielä teini-ikä koittanut.

Tiina Liuski-Pennanen

– En oikein itsekään tiennyt, mitä pitäisi vasta. Toisaalta olen syntynyt helmikuussa, jolloin ne pidettäisiin 28. helmikuuta. Mutta toisaalta silloin en ollut vielä syntynyt, että sitten ne olisi maaliskuun 1. päivänä. Onnitteluja tulee molempina päivinä silloin, kun ei ole tätä oikeaa synttäripäivää, Liuski-Pennanen nauraa.

"Ei ole vielä teini-ikä koittanut"

Kun syntymäpäivä on vain kerran neljässä vuodessa, voidaan leikkiä ajatuksella että myös ikää tulee vain joka neljäs vuosi. Lapsena se ei varmasti juurikaan naurata, mutta aikuisiällä ajatus voi olla jo kiehtova.

– Nyt tulisi yhdeksän vuotta täyteen. Eihän se vielä hirveästi ole, ei ole vielä teini-ikä koittanut. Kyllä sitä aina laskeskellaan, että montakos vuotta sitä tänä vuonna täyttää, virallisesti 36 vuotta täyttävä Tiina Liuski-Pennanen nauraa.

Liuski-Pennasella on kaksi lasta, josta nuorempi on syntynyt helmikuun 28. päivänä. Tuona kyseisenä vuonna karkauspäivää ei vietetty, joten sekä äiti että tytär ovat syntyneet helmikuun viimeisenä päivänä omana vuonnaan.

– Viime vuonna vieteltiin samana päivänä synttäreitä ja tänä vuonna molemmilla on sitten omat synttäripäivät.

Nykyisin Liuski-Pennanen kertoo, että omille syntymäpäiville ei tule järjestettyä juurikaan mitään erityistä. Kouluajoilta kuitenkin muistuu mieleen erityinen tapaus.

– Yläasteella meitä oli minun lisäkseni toinen tyttö, joka oli syntynyt samana päivänä ja samana vuonna. Silloin kerran meitä muistettiin niin, että saatiin kukkia ja joku runo siellä taidettiin lausua.