Pohjois-Korean pidättämä yhdysvaltalainen "tunnusti"

Pidätetty opiskelija tunnusti "tehneensä vakavia rikoksia" Pohjois-Koreaa vastaan. Hänen mukaansa Yhdysvaltain hallinto oli hänen tekonsa taustalla. Ei ole selvillä, pakotettiinko opiskelija tunnustamaan rikoksensa. Tunnustuksen ajoituksen on nähty olevan tarkoin harkittu tulossa olevien uusien Pohjois-Koreaa vastaan suunnattujen pakotteiden vuoksi.

Ulkomaat
Yhdysvaltalaissotilaita Pohjois-Korean rajalla.
Yhdysvaltalaissotilaat seisoivat vartiossa Pohjois-Korean ja Etelä-Korean rajavyöhykkeellä 4. helmikuuta.LKS 20160204

Pohjois-Koreassa tammikuun alussa pidätetty yhdysvaltalainen opiskelija esiintyi maanantaina toimittajille tilaisuudessa, jossa hän tunnusti yrittäneensä varastaa propagandajulisteen hotellistaan.

Tilaisuudessa kyynelehtivä opiskelija sanoi, että "hänen rikoksensa oli hyvin vakava ja ennalta suunniteltu".

– Syyllistyin poliittisen julisteen viemiseen henkilökunnan tiloista hotellistani, opiskelija sanoi.

Pohjoiskorealaisen viranomaisen mukaan opiskelija pyysi itse järjestämään tilaisuuden. Ei ole kuitenkaan selvillä, pakotettiinko hänet tunnustamaan tekonsa.

Käsikirjoitettuja tunnustuksia vaadittu ennenkin

Pohjois-Korea on ennenkin pidättänyt ulkomaalaisia ja maa on käyttänyt pidättämiään Yhdysvaltain kansalaisia kiristääkseen tapaamisia Yhdysvaltojen kanssa. Useita yhdysvaltalaisia turisteja on otettu kiinni Pohjois-Koreassa viimeisten vuosien aikana.

Pidätettyjen ulkomaalaisten on usein ollut pakko esittää monesti ennalta käsikirjoitettu tunnustus. Pidätetty opiskelija vaikutti lukevan lausuntoaan paperista.

– Tekoni taustalla oli halu vahingoittaa Korean kansan motivaatiota ja työmoraalia. Se oli hyvin typerää, 21-vuotias opiskelija sanoi.

Opiskelija kumarsi syvään ja pyysi anteeksiantoa.

– Minun ei olisi koskaan pitänyt antaa Yhdysvaltain hallinnon houkutella minua tekemään rikos tässä maassa. Toivon, että Yhdysvaltojen hallinto ei tulevaisuudessa koskaan manipuloisi kaltaisiani ihmisiä tekemään rikoksia muita maita kohtaan.

Pohjois-Korea: Taustalla CIA

Pohjois-Korean viranomaisten mukaan ohiolaisen metodistiseurakunnan jäsen tarjosi opiskelijalle usean tuhannen dollarin palkkiota, jos hän varastaisi propagandajulisteen matkansa aikana. Lisäksi Pohjois-Korea väittää, että opiskelija tapasi viime vuonna erään salaperäisen opiskelijajärjestön edustajan, joka oli luvannut tälle jäsenyyden palkkiona "teostaan". Pohjois-Korean mukaan järjestö on yhteydessä Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun CIA:n kanssa.

Tammikuussa Pohjois-Korean valtiollinen media kertoi, että opiskelija otettiin kiinni hänen tehtyään valtiolle vihamielisen teon, jonka taustalla oli Yhdysvaltain hallinto.

Tilaisuuden ajankohta saattoi olla tarkoin harkittu

Tilaisuudessa kuvatun videon haltuunsa saaneen uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoi olevansa tietoinen maan kansalaisen pidätyksestä, mutta ettei se kommentoisi asiaa enempää vedoten yksityisyyteen. Seurakunnan pastori sanoi CNN:lle, ettei opiskelija ole sen jäsen ja ettei hän tunne tätä, vaikka joku seurakuntalaisista voi tunteakin.

CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tiedotustilaisuuden ajoitus saattoi olla Pohjois-Korean hallinnon tietoinen veto. Maahan ollaan kohdistamassa lukuisia uusia pakotteita sen jokin aika sitten tekemien ydinkokeen ja raketin laukaisun vuoksi. Yhdysvallat on luonnostellut pakotteita koskevan YK:n päätöslauselmaesityksen.

Pohjois-Koreaa on syytetty pidätettyjen yhdysvaltalaisten käyttämisestä poliittisina pelinappuloina. Maassa vierailee vuosittain noin 6 000 länsimaalaista, mutta Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan Pohjois-Koreaan ei kannata matkustaa, koska "on olemassa riski pidätyksestä ja pitkäaikaisesta kiinniotosta johtuen maan epäjohdonmukaisesta tavasta soveltaa rikoslakejaan".

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset