Koe uusi yle.fi

Vauraiden sukujen HIFK

Taloudellisesti vakavaraisen Helsingin IFK:n omistajina on useita suomenruotsalaisia sukuja. Vauraat suvut pelastivat seuran konkurssilta.

urheilu
HIFK:n faneja Helsingin jäähallissa.
Tomi Hänninen

Helsingin IFK:n osakasluettelo muistuttaa katsausta Suomen rikkaisiin sukuihin. Liigaseuran omistajien joukossa on muun muassa Ehrnroothin, Rosenlewin, Pauligin, Pentin, Gyllingin, Björnbergin ja Benskyn suvun edustajia.

Sukuja yhdistää peritty vauraus, jopa vuosisataiset perinteet liike-elämässä sekä useimmissa tapauksissa ruotsinkielisyys.

HIFK:lla on yhteensä 29 omistajaa. Suurin omistaja on aatteellinen yhdistys Ligaföreningen IFK, joka omistaa seurasta noin 43 prosenttia. Toiseksi suurin omistaja on Gustaf Björnberg noin 22 prosentin osuudellaan. Björnberg on metsäteollisuusyhtiö Myllykosken omistajasuvun perijä.

Björnberg tuli HIFK:n omistajaksi vuonna 2008, kun seura järjesti osakeannin. Myös moni muu vaurauden sukujen edustajista tuli omistajiksi juuri tuossa vaiheessa.

IFK oli ajautunut taloudellisesti ahtaalle ja seuraa uhkasi jopa konkurssi.

Ahdinkoon haettiin helpotusta osakeannilla eli seuraan otettiin uusia omistajia. Osakeannilla haettiin seuralle uusia pääomia. Hanke onnistui varsin hyvin. HIFK keräsi yli kolme miljoonaa euroa uutta pääomaa.

Viime vuosina HIFK on saanut taloutensa kuntoon, ja se on tehnyt pääosin voitollisia tuloksia, mikä on harvinaista SM-liigassa.

Suuria osinkotuloja turha odottaa

Kultakaivos HIFK ei kuitenkaan ole omistajilleen – merkittäviä osinkotuloja seuran toimintaa pyörittävä yhtiö Oy HIFK-Hockey AB ei pysty maksamaan osakkailleen.

Uusien omistajien mukaan tulo seuraan onkin enemmän halu tukea jääkiekkoa ja joissain tapauksissa myös kielipolitiikkaa. IFK:lla on vankat juuret suomenruotsalaisessa urheilussa, vaikka seuran nykyisistä faneista valtaosa onkin suomenkielisiä.

Seuran omistajien joukossa on myös NHL-seura Calgaryn maalivahti Niklas Bäckström, pitkän uran NHL:ssä tehnyt Olli Jokinen sekä HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi.