Metsänomistajien taistelu kartellikorvauksista jatkuu – KKO:n mukaan kaikki kanteet eivät ole vanhentuneet

Korkein oikeus on päätynyt hovioikeuden kannalle puukartellia koskevassa valituksessa. Ratkaisu tarkoittaa sitä, että osa metsäomistajien korvausvaatimuksista metsäyhtiöiden puukartellin aiheuttamista tulonmenetyksistä ei ole vanhentunut.

talous
Puupino paperitehtaan pihassa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Metsänomistajien Suuri savotta -ryhmän vetäjä Reijo Lahtonen pitää korkeimman oikeuden (siirryt toiseen palveluun) ratkaisua vahvasti positiivisena – joskin epätietoisuutta herättävänä.

– Mitään ei ole vielä voitettu, mutta jos korkein oikeus olisi päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun, kaikki olisi hävitty. Nyt päästään vihdoin käräjäsaliin ratkaisemaan, mitkä yksittäisen metsänomistajan vahingot olivat.

Mitään ei ole vielä voitettu.

Kanneryhmän vetäjä Reijo Lahtonen

KKO:n päätöksen mukaan metsänomistajan vaatimukset eivät olleet vanhentuneita siltä osin kuin niihin soveltui 1.10.1998 voimaan tullut kilpailunrajoituslain muutos.

Päätöksen mukaan viiden vuoden kanneaika ei ollut alkanut ennen kuin metsänomistaja oli voinut saada kattavat tiedot kartelliepäilystä. Nämä tiedot hänellä oli mahdollisuus saada Kilpailuviraston markkinaoikeudelle 21.12.2006 tekemän seuraamusmaksuesityksen ja sitä koskevan uutisoinnin perusteella.

Lahtosen mukaan korkeimman oikeuden ratkaisu tarkoittaa sitä, että noin 600 kantajan Suuri Savotta 1 -ryhmän korvausvaatimukset eivät ole vanhentuneet.

– Sama pätee todennäköisesti myös muiden metsänomistajien jutuissa. Käräjäoikeus ratkaisee, missä jutuissa tai yksittäisissä puukaupoissa kanneoikeus on voimassa tai vanhentunut, korkeimmasta oikeudesta todetaan.

Kun kanteet jätettiin 2011, käräjäoikeus totesi, että kaikki kanteet ovat vanhentuneet, mutta hovioikeus päätti 2014 syksyllä, ettei niin ole.

Lisäksi hovioikeus tarkensi, ettei korvausoikeuden vanhenemista ei lasketa Kilpailuviraston joulukuussa 2006 tekemästä esityksestä Markkinaoikeudelle, vaan Markkinaoikeuden joulukuussa 2009 antamasta, lainvoimaisesta tuomiosta.

Hovioikeuden mukaan kannneoikeutta olisi siis ollut edelleen jäljellä tammikuuhun 2015 asti, ja Lahtonen aloitti Suuri Savotta 2 -ryhmän kokoamisen.

– Nyt selvitetään, miten korkeimman oikeuden ratkaisu vaikuttaa kakkosryhmän kohtaloon.

Käräjille kevään aikana?

Viisi vuotta sitten ryhmän kokoamisen aloittanut Lahtonen uskoo, että Suuri Savotta 1 -ryhmän korvauksia käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa vielä näillä lumilla.

Vielä ei tiedetä, miten jutut käsitellään.

Kanneryhmän vetäjä Reijo Lahtonen

– Vielä ei tiedetä, miten jutut käsitellään, koska meillä ei ole ryhmäkanneoikeutta.

Syksylle on jo päätetty istuntopäiviä kuntien korvausvaatimuksia koskevassa jutussa.

Lahtonen ennakoi yksittäisten metsänomistajien korvauskäsittelystä varsin pitkää: juuri päättänyttä Metsähallituksen juttua käsiteltiin neljä kuukautta.

Klo 11:26 korjattu, että päätöksestä ei äänestetty.