Koe uusi yle.fi

Helsingin uimahallien kylmäaltaissa virtsaa vedessä

Neljä viidestä Helsingin uima-altaasta täytti viime vuonna Helsingin ympäristökeskuksen tarkastusten laatuvaatimukset. Kylmäaltaissa havaittiin kuitenkin ureaa.

virtsa
Mäkelänrinteen uimahallissa järjestetään alkeisuimakouluja uimataidottomille aikuisille.
Yle

Helsingin kaupungin ympäristökeskus otti noin tuhat vesinäytettä Helsingin uima-altaista viime vuonna. 80 prosenttia kaikista altaista täytti kaikki laatuvaatimukset. Uimahallien lisäksi näytteitä otettiin ulkoaltaista sekä hotellien tai koulujen altaista.

19 näytteessä veden ureapitoisuus ylitti säädetyt raja-arvot. Ureaa erittyy veteen uimareiden hien ja virtsan välityksellä, ja suuret ureapitoisuudet ovat merkki siitä, että allasvettä ei puhdisteta tarpeeksi hyvin.

Näistä näytteistä 15 otettiin Mäkelänrinteen uimahallista.

– Suurin osa näytteistä on kylmä-altaista, joissa myös veden määrä on pieni, Ympäristökeskuksen terveystarkastaja Lotta Kivikoski sanoo.

Kaiken kaikkiaan eniten ongelmia veden laadussa oli Kontulan uimahallissa, jossa 67 prosenttia näytteistä täytti kaikki laatuvaatimukset. Suurimmassa osassa näytteitä kyse oli allasveden pH-arvojen ylityksestä.

Neljässä uima-altaassa 12 tutkitun joukossa vesi oli täysin virheetöntä. Virheettömiä näytteitä otettiin Helsingin Suomalainen yhteiskoulun, Pirkkolan, Siltamäen sekä Yrjönkadun uimahalleissa.

Svenska Ylen juttu. (siirryt toiseen palveluun)

Christoffer Gröhn