Etelä-Korean oppositio pitänyt jarrutuspuhetta parlamentissa jo viikon – video

Hallitsevan puolueen tiedustelulain uudistusta vastustavat opposition edustajat pitävät puheita vuorotellen. Laki antaisi tiedustelupalvelulle luvan epäiltyjen laajempaan seurantaan.

Ulkomaat
Naisedustaja pitää puhetta Etelä-Korean parlamentissa tyhjälle salille.
Opposition mukaan uusi tiedustelulaki rikkoisi ihmisten yksityisyyttä ja sitä voitaisiin käyttää poliittisen vastustuksen seurantaan ja kukistamiseen. Jarrutuspuhe on kestänyt jo yli 140 tuntia.

Kahden Etelä-Korean oppositiopuolueen edustajat ovat pitäneet parlamentissa jarrutuspuhetta jo viikon ajan yrittäessään pysäyttää hallitsevan puolueen esittämän tiedustelulain uudistuksen.

Viime tiistaina alkanut jarrutuspuhe on kestänyt jo yli 140 tuntia. Sen sanotaan nyt olevan maailman pisimpään kestänyt jarrutuspuhe. Edellinen ennätys oli kanadalaisen Uusi Demokratia -puolueen 103 jäsenen pitämä 58 tuntia kestänyt jarrutuspuhe vuonna 2011.

Minjoo- ja Oikeus-puolueiden 23 jäsentä olivat sunnuntai-iltapäivään mennessä puhuneet kukin keskimäärin viiden tunnin ajan. Eräs opposition edustaja puhui lauantaina 11 tunnin ja 39 minuutin ajan.

"Laki rikkoisi ihmisten yksityisyyttä"

Edustajat vastustavat hallitsevan Saenuri-puolueen esitystä tiedustelulain uudistamiseksi. Opposition mukaan laki uhkaa ihmisten henkilökohtaisia oikeuksia ja vapauksia, jos se hyväksytään. Edustajat haluavat muutoksia lain tiedonkeruuta koskeviin kohtiin.

Laki antaisi Etelä-Korean tiedustelupalvelu NIS:lle oikeudet kerätä laajasti yksityiskohtaisia tietoja kenestä tahansa, jonka epäillään olevan turvallisuusuhka. Tiedustelupalvelu voisi kerätä esimerkiksi puhelutietoja.

Opposition mukaan laki rikkoisi ihmisten yksityisyyttä ja sitä voitaisiin käyttää poliittisen vastustuksen seurantaan ja kukistamiseen.

– Laki ei vain antaisi NIS:lle ennenkuulumattomia, rajoittamattomia oikeuksia vakoilla kaikkia tekemistemme yksityiskohtia tietämättämme. Se myös rikkoisi ilmaisunvapautta, opposition edustaja Jong Jong-Haak sanoi maanantaiaamun viisituntisessa puheessaan.

Presidentti kehotti hyväksymään lain

Etelä-Korean presidentti Park Geun-Hye kehotti aiemmin tässä kuussa parlamenttia hyväksymään lain. Hänen mukaansa lakia tarvitaan terrorismin kasvaneen uhan vuoksi. Myös Pohjois-Korean aiheuttama uhka on presidentin mukaan yksi syy lakimuutoksen taustalla.

Saenuri-puolueella on 157 paikkaa 293-jäsenisessä parlamentissa. Puolue on kritisoinut jarrutuspuhetta siitä, että se aiheuttaa myös muiden lakiehdotusten käsittelyn viivästymisen ennen huhtikuun parlamenttivaaleja.

Tiedustelupalvelu NIS oli Etelä-Koreassa pahamaineinen ennen maan siirtymistä demokratiaan 1980-luvulla. Sen jälkeen NIS on kohdannut useita skandaaleja, mukaan lukien syytöksiä vaalien tulosten järjestelemisestä.

Lähteet: Reuters, AFP