1. yle.fi
  2. Uutiset

Maahan palaavat astronautit kiersivät pallon ympäri 5 440 kertaa

Suomensukuisesta Timothy Koprasta tulee kansainvälisen avaruusaseman uusi komentaja, kun kautta aikain pisimpään avaruudessa ollut yhdysvaltalainen astronautti Scott Kelly palaa tiistaina maahan kansainväliseltä avaruusasemalta. Kelly on ollut avaruudessa 340 vuorokautta.

Ulkomaat
Astronautti Scott Kelly avaruuspuvussaan ISS-asemalla.
Kautta aikain pisimpään avaruudessa viettänyt yhdysvaltalainen astronautti Scott Kelly palaa tiistaina maahan kansainväliseltä avaruusasemalta. Kelly on ollut avaruudessa 340 vuorokautta.

Suomensukuinen amerikkalaisastronautti Timothy Kopra nousee tiistaina kansainvälisen avaruusaseman ISS:n komentajaksi.

Timothy Kopra avaruuskävelyllä joulukuussa.
Timothy Kopra avaruuskävelyllä joulukuussa.NASA / AFP

Kopra ottaa aseman johtovastuun, kun avaruudessa 340 vuorokautta viettänyt Scott Kelly palaa maahan yhtä kauan avaruudessa olleen venäläisen kosmonautin Mihail Kornienkon kanssa.

Torstaina tiedotusvälineille puhunut Kelly kuvaili kansainvälistä avaruusasemaa maagiseksi paikaksi, mutta sanoi olevansa tyytyväinen päästessään palaamaan maahan.

– On ollut etuoikeus olla täällä. Toivon, että tulevaisuudessa useammilla ihmisillä on mahdollisuus tähän samaan, Kelly kertoi Houstonin avaruuskeskuksessa olleille toimittajille.

Kohti Marsia

Kelly ja Kornienko lentävät Sojuz-avaruusaluksella tiistaina Kazakstanissa sijaitsevaan avaruuskeskukseen. Alusta kuljettaa kosmonautti Sergei Volkov, joka on ollut avaruusasemalla puoli vuotta, 182 vuorokautta. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa näyttää paluun verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Kelly on kautta aikain pisimpään avaruudessa oleskellut yhdysvaltalainen astronautti. Ennätyspitkä avaruudessa oleskelu liittyy Yhdysvaltojen pyrkimyksiin tehdä miehitetty lento Marsiin. Avaruushallinto Nasan tavoitteena on lennättää astronautteja Marsiin 20 vuoden kuluessa.

Kuvassa Scott Kelly ja Sergei Volkov auttavat Timothy Kopraa kansainvälisellä avaruusasemalla.
Scott Kelly ja Sergei Volkov auttoivat Timothy Kopraa avaruuskävelyn jälkeen tammikuun 16. päivä. Kopran kypärän sisään tuli vesikupla ja hän joutui keskeyttämään avaruuskävelyn. EPA / NASA TV

– Uskon, että opimme paljon lisää pitkäkestoisesta oleskelusta avaruudessa. Uskon myös, että tämä tieto vie meidät Marsiin jonain päivänä, astronautti Scott Kelly sanoi joitakin päiviä ennen komennuksensa päättymistä.

Vielä Kellyäkin pidempään avaruudessa on oleskellut venäläinen kosmonautti Valeri Polyakov, joka oli Mir-avaruusasemalla yli 14 kuukauden ajan.

Yli 5 000 kertaa pallon ympäri 

340 vuorokauden avaruusajan aikana Scott Kelly ja Mihail Kornienko ovat kiertäneet maapallon 5 440 kertaa ja lentäneet 143,8 miljoonaa mailia. Tuona aikana kansainvälisellä avaruusasemalla on oleskellut 14 ihmistä ja siellä on vieraillut yhdeksän avaruusalusta.

Kelly ja Kornienko ovat osallistuneet erilaisiin tutkimuksiin, joissa on selvitetty, kuinka ihmisen keho sopeutuu painottomaan tilaan, eristyksissä olemiseen, säteilyyn ja stressiin.

Myös Kellyn identtinen kaksoisveli, eläkkeelle jäänyt astronautti Mark Kelly, on osallistunut samanaikaisesti kokeisiin maassa. Näin on saatu poikkeuksellista vertailutietoa siitä, kuinka avaruudessa oleskelu vaikuttaa kehoon ja mieleen.

Syklooni Chapala Arabianmeren yllä 31. lokakuuta.
Kelly on kuvannut satoja vaikuttavia valokuvia maapallosta ja julkaissut ne Instagramissa ja Twitterissä. Scott Kelly / EPA

Astronautti Scott Kelly myönsi torstaina, että avaruusasema on paitsi maaginen myös kova paikka. Hän vertasi oloja elämiseen maastossa ilman mukavuuksia.

– Edes vajaan vuoden oleskelun jälkeen en tunne oloani täällä täysin normaaliksi. Täällä ei välttämättä ole epämukavaa, mutta ympäristö on ankara. Täällä ei ole esimerkiksi juoksevaa vettä. Tämä on vähän kuin olisi ollut vuoden metsässä telttailemassa.

Avaruusaseman juomavesi on tehty kierrättämällä virtsaa ja hikeä.

Kopra ja Malentšenko jatkavat avaruudessa kesäkuuhun asti

Timothy Kopra jatkaa kansainvälisellä avaruusasemalla yhdessä Euroopan avaruusjärjestön brittiläisen astronautin Timothy Peaken ja venäläisen kosmonautin Juri Malentšenkon kanssa.

Euroopan avaruusjärjestön astronautti Timothy Peake (vas.), venäläinen kosmonautti Juri Malentšenko ja yhdysvaltainen astronautti Timothy Kopra.
Euroopan avaruusjärjestön astronautti Timothy Peake (vas.), venäläinen kosmonautti Juri Malentšenko ja yhdysvaltainen astronautti Timothy Kopra.Maxim Shipenkov / EPA

He ovat avaruusasemalla suunnitelmien mukaan kesäkuun 5. päivään saakka, jolloin heovat viettäneet avaruudessa 174 päivää.

Kolmikko tutkii muun muassa sitä, millaisia riskejä myrkyllinen avaruuspöly aiheuttaa miehistölle tulevaisuuden Mars-lennoilla. Kopra on aikaisemmin ollut kansainvälisellä avaruusasemalla kahdesti. Nykyiseen tehtävään hän lähti maasta joulukuun puolivälissä.

52-vuotiaan Timothy Kopran isoisä oli suomalainen. Kopran suku on kotoisin Karjalan Valkjärveltä, josta isoisä Antti lähti Amerikkaan vuonna 1910. Timothy Kopra on elänyt koko elämänsä Yhdysvalloissa.

Lue lisää operaatiosta Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi