Tom of Finland -musikaali Turun Kaupunginteatteriin

Taiteilijanimellä Tom of Finland tunnetun kuvataiteilija Touko Laaksosen elämästä kertova musikaali saa kantaesityksensä tammikuussa 2017. Esitys on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

kulttuuri
Juliste
Turun Kaupunginteatteri

Tom of Finland -musikaali saa kantaesityksensä Turun Kaupunginteatterissa tammikuussa 2017.

Musikaali on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa ja kertoo taiteilijanimellä Tom of Finland tunnetun kuvataiteilija Touko Laaksosen elämästä.

Kaarinassa vuonna 1920 syntyneen Laaksosen luomilla maskuliinisilla piirroksilla on ollut maailmanlaajuinen kulttimaine jo vuosikymmeniä. Vähitellen hänen provokatiivinen taiteensa on löytänyt tiensä kotimaassakin muun muassa postimerkkeihin ja tekstiileihin.

Näytelmäkirjailija Tuomas Parkkisen kirjoittama ja sanoittama musikaali keskittyy erityisesti Laaksosen taiteeseen, unelmiin ja niiden vaikutuksiin.

– Musikaali kertoo Touko Laaksosen matkan Tom of Finlandiksi. Mieheksi, joka piirsi fantasiansa niin tosiksi ja samastuttaviksi, että miljoonat miehet löysivät itsensä ja seksuaalisuutensa, Parkkinen kuvailee Turun Kaupunginteatterin tiedotteessa.

Musikaali osuva kunnianosoitus

Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki kertoo ajatuksen musikaalista lähteneen talon sisältä.

– Tom of Finland -musikaali jatkaa alueellisten ilmiöiden tarkastelua Turun Kaupunginteatterissa. On kiinnostavaa, että Kaarinasta nousee mies, josta kasvaa kansainvälinen esikuva, joka vaikutti ja vaikuttaa edelleen paitsi kuvataiteen myös musiikin ja muodin maailmassa, Kouki sanoo.

Uskon, että hän hurmaantuisi tästä teoksesta.

Durk Dehner

Musikaalin kantaesityksen ohjaa Reija Wäre ja näytelmä tehdään yhteistyössä Tom of Finland Foundationin kanssa.

– Tom of Finland antoi homoille vapauden määritellä itse, mitä maskuliininen homoseksuaalisuus tarkoittaa. Hänen taiteestaan monet saivat tukea oman identiteettinsä itsevarmaan ilmaisuun. Hän näki homomiehet tasapainoisina, vahvoina, herkkinä, hauskanpidosta nauttivina ja kokonaisina, säätiön puheenjohtaja ja perustaja Durk Dehner kommentoi.

Touko Laaksonen oli myös säveltäjä, joten Dehnerin mielestä musikaali on hänen piirroksilleen juuri sopiva kunnianosoitus.

– Uskon, että hän hurmaantuisi tästä teoksesta, Dehner sanoo.

Osaajia haetaan ulkomailta

Musikaalia varten sävelletyistä kappaleista vastaavat Jussi Vahvaselkä ja Jori Sjöroos. Säveltäjänä ja tuottajana tunnettu Sjöroos on inspiroitunut uudesta aluevaltauksestaan musikaalimaailmassa.

Tom of Finlandin piirrosten estetiikka asettaa jo itsessään rajoja roolitukselle.

Reija Wäre

– Olemme säveltäneet tähän mennessä melko rikkaan paletin erilaisia aihioita, biisejä ja tunnelmia. Tulemme Jussin kanssa hieman erilaisista musiikillisista maailmoista ja se tulee taatusti rikastamaan tyylilajin lopputulosta, Sjöroos kuvailee.

Musikaalin koe-esiintymiset ovat parhaillaan käynnissä ja osaajia haetaan myös Suomen ulkopuolelta.

– Tom of Finlandin piirrosten estetiikka asettaa jo itsessään rajoja roolitukselle. Suomen lisäksi tekijöitä haetaan ainakin Ruotsista, kertoo esityksen ohjaaja ja koreografi Reija Wäre.

Musikaalille tavoitellaan laajaa kohdeyleisöä, ja markkinointia tehdään myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tästä syystä esitys myös tekstitetään englanniksi.

Lähteet: Turun Kaupunginteatterin tiedote