Akava hyväksyi neuvotteluratkaisun

Korkeasti koulutettujen Akava kertoo hyväksyneensä työmarkkinajärjestöjen neuvotteluratkaisun. EK käsittelee neuvottelutulosta iltapäivällä. Keskusjärjestö SAK puolestaan lähettää neuvottelutuloksen pohdittavaksi jäsenliitoilleen.

Kotimaa
Sture Fjäder
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.Markku Ulander / Lehtikuva

Korkeasti koulutettujen Akava on hyväksynyt työmarkkinajärjestöjen neuvotteluratkaisun. Akava kertoo asiasta viestipalvelu Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) ja tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Työmarkkinaosapuolet saavuttivat yhteisen näkemyksen yhteiskuntasopimusneuvotteluissa viime yönä.

Akava toteaa olevansa valmis hyväksymään ratkaisun, koska sen mielestä yritykset saisivat sopimuksen avulla "nopeavaikutteista parannusta kustannuskilpailukykyyn".

Akavan mielestä työajan pidentäminen 24 tunnilla sekä julkisen sektorin lomarahojen leikkaus kolmen vuoden määräajaksi parantavat kilpailukykyä tehokkaammin kuin loma- ja palkkaleikkaukset olisivat tehneet.

Työajan pidentämistä Akava pitää parempana ratkaisuna kuin palkkojen leikkausta, joka olisi toteutuessaan rapauttanut työntekijöiden ostovoimaa.

– Ratkaisu ei ole työntekijöille kivuton. Se kohtelee meitä kuitenkin tasapuolisemmin kuin pakkolakipaketti, jonka maan hallitus hylkää, jos kaikki osapuolet hyväksyvät ratkaisun, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.

Fjäder arvioi, että nyt neuvoteltu ratkaisu on myös yrityksille parempi ja joustavampi kuin pakkolait.

Liitot jatkavat neuvottelutuloksen käsittelyä

Maan hallituksen on määrä arvioida neuvottelutuloksen sisältöä omalta osaltaan illansuussa. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallitus käsittelee sitä tänään iltapäivällä.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n hallitus on myös keskustellut työmarkkinoiden neuvottelutuloksesta ja lähettää sen seuraavaksi jäsenliittojensa hallintojen käsiteltäväksi.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on luonnehtinut tulosta oikeudenmukaiseksi mutta raskaaksi.

Lopullisen kannan neuvottelutulokseen SAK kertoo ottavansa ensi viikon maanantaina 7. maaliskuuta.