Näkökulma: Jääkiekon SM-liiga – surkeaa bisnestä

Jääkiekko on hyvää viihdettä, mutta kehnoa bisnestä. Monet jääkiekon SM-liigan seurat pysyvät pystyssä vain hyvätahtoisten tukijoiden avustuksella, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Jyri Hänninen.

urheilu
Leikkirahaa
Yle

Jos haluat tehdä rahaa, älä sijoita jääkiekon SM-liigan. Suurin piirtein näin voi tiivistää SM-liigan taloudellisen tilanteen.

Ylen tekemän laajan selvityksen mukaan valtaosa SM-liigajoukkueista tekee vuodesta toiseen tappioita. Monien joukkueiden taloudenpito on vähintään monenkirjavaa ja toisinaan surkuhupaisaa. Vain muutamat joukkueet pystyvät tekemään vuodesta toiseen tulosta.

Johdetaanko seuroja sitten surkeasti vai ovatko ongelmat jossain muualla?

Voisi sanoa, että sekä että.

Urheilun parissa pyörii etenkin maailmalla nykyään valtavat summat rahaa. Suurten lajien tv-oikeuksista maksetaan tähtitieteellisiä summia ja pelaajien palkat ovat karanneet tavallisen ihmisen käsityskyvyn ulkopuolelle. Monet maailman suurimmista seuroista pyörivät vain mesenaattien eli vauraiden tukijoiden, kuten venäläisten oligarkkien tai saudimiljardöörien, rahoilla.

Sama on tapahtunut pienessä mittakaavassa myös jääkiekon SM-liigassa. Pelaajien palkat ja muut kustannukset ovat nousseet niin suuriksi, ettei valtaosa seuroista pysty niistä suoriutumaan ilman erilaisia vippaskonsteja.

Menot ylittävät isolla osalla seuroista tulot. Ei tarvita kauppatieteen opintoja tajutakseen, ettei yhtälö ole pitkän päälle kestävä.

Suomessakin seurojen taustalta löytyy mesenaatteja eli hyväntahtoisia tukijoita. Makkaratehtaan perijä Jussi Salonoja kyllästyi Espoon Bluesin rahoittamiseen. Nyt Espoossa hoiperrellaan konkurssin partaalla. Putinin ystävät maksavat Jokereiden jättitappioita. Maakuntajoukkueiden taustoilta löytyy myös vauraita yksityishenkilöitä tai yrityksiä, jonka omistajat ovat valinneet kalliin harrastuksen eli jääkiekkoseuran tukemisen.

Jääkiekko on hyvää viihdettä, mutta surkeaa bisnestä. Siihen voi sijoittaa rahojaan, mutta tuotot mitataan muussa kuin rahassa.

Kiekkoseuran omistaminen voi tuoda hyvää mieltä, mahdollisuuden luoda suhdeverkostoja ja mukavaa näkyvyyttä. Perintörahoja jääkiekkoseuran omistamisella ei tehdä, vaan pikemminkin ne tuhlataan.