Radioaktiivista materiaalia kuljettanut lava-auto kadoksissa Meksikossa – voi olla vaarallista

Viranomaiset ovat varoittaneet viittä osavaltiota lava-auton katoamisesta ja sen sisältämästä vaarallisesta aineesta.

Ulkomaat
Meksikon kartta
Yle

Radioaktiivista materiaalia kuljettanut lava-auto on varastettu Meksikossa, kertoo maan sisäministeriö. Auto kuljetti iridium-192 -nimistä ainetta, joka voi olla vaarallista ihmisille, jos sitä ei käsitellä oikein.

Radioaktiivista ainetta kuljetettiin kontissa. Viranomaisten mukaan siitä ei aiheudu vaaraa, jos se pysyy siellä. Jos se otetaan pois kontissa, siitä aiheutuu suuri riski käsittelijöilleen tai aineen läheisyydessä oleville ihmisille.

Iridium-192 voi aiheuttaa palovammoja ja säteilysairautta. Käsittelijälleen se voi aiheuttaa vakavan ja pysyvän soluvamman. Vamma voi muodostua minuuteissa tai tunneissa, jos on kosketuksissa aineeseen, kertoo ministeriö. Se voi johtaa jopa kuolemaan.

Viranomaiset ovat varoittaneet viittä osavaltiota lava-auton katoamisesta. Auto anastettiin Meksikon keskiosissa sijaitsevassa Queretaron osavaltiossa. Myös Hidalgon, Guanajuaton, San Luis Potosin ja Michoacanin osavaltioita on varoitettu.

Meksikossa on varastettu radioaktiivista materiaalia neljä kertaa kolme viime vuoden aikana. Varkaat ovat usein tietämättömiä siitä, että he varastavat radioaktiivista materiaalia.

Lähteet: AFP