Uskonnolliset aamunavaukset lukion keskusradiossa poikivat kantelun

Uskonnottomat Suomessa ry:n mielestä Joensuun lyseon lukiossa on loukattu oppilaiden uskonnonvapautta. Kaupungin varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta torjuu syytökset. Asiaa selvittää aluehallintovirasto.

Kotimaa
Joensuun Lyseon lukio aurinkoisena talvipäivänä.
Heikki Haapalainen / Yle

Uskonnottomat Suomessa ry on tehnyt Itä-Suomen aluehallintovirastoon kantelun Joensuun lyseon lukiosta, joka on yhdistyksen mielestä loukannut oppilaiden uskonnonvapautta.

Onko uskonnon markkinointi tärkeämpää koululle kuin oppilaiden uskonnonvapaus?

Kaisa Robbins

Kantelu on tehty lukiosta tulleen oppilasyhteydenoton perusteella. Kantelun mukaan uskonnollinen aamunavaus kuuluu keskusradion kautta kerran viikossa kaikkiin luokkiin ja käytäville, eikä uskonnotonta vaihtoehtoa olisi järjestetty.

Uskonnottomat Suomessa ry:n puheenjohtaja Kaisa Robbins sanoo, että yhdistys on lisännyt kantelujensa määrää, jotta kouluissa noudatettaisiin Opetushallituksen ohjetta uskonnollisista tilaisuuksista (siirryt toiseen palveluun).

– Harvassa koulussa ohjetta noudatetaan, vaikka julkisten koulujen tulisi muistaa toiminnassaan julkisen vallan neutraalius. Esimerkiksi keskusradiota ei tulisi käyttää seurakunnan tiedotustoimintana. Onko siis uskonnon markkinointi tärkeämpää koululle kuin oppilaiden uskonnonvapaus, pohtii Robbins.

Yhdistys on tehnyt viimeisen vuoden aikana liki 20 kantelua uskonnonvapausasioista aluehallintovirastoihin.

Avin ylitarkastaja: Jokainen tapaus omanlaisensa

Joensuun kaupungin varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta torjuu aluehallintovirastoon osoittamassaan lausunnossaan kantelun syytökset. Lautakunnan mielestä Joensuun kaupungissa eikä Joensuun lyseon lukiossa ole loukattu uskonnonvapautta, syrjitty vakaumukseltaan vähemmistöön kuuluvia tai suosittu enemmistön uskontoa.

Asiaa selvittävästä Itä-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että niin sanottua tyypillistä tapausta uskonnonvapauskanteluissa ei ole.

– Jokainen tapaus selvitetään erikseen, ja tapaukset ovat erilaisia. Opetushallituksellahan on ohjeet olemassa, toteaa ylitarkastaja Johanna Rantala.