SAK otti viikon aikalisän – Lyly: Työajan pidennys hiertää

SAK:n hallitus käsittelee työmarkkinajärjestöjen neuvottelutulosta viikon kuluttua maanantaina ja ottaa siihen tuolloin lopullisen kannan. Akava ja STTK ovat jo hyväksyneet ratkaisun.

Kotimaa
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly saapumassa SAK:n hallituksen kokoukseen Helsingissä maanantaina.
SAK:n hallitus ei maanantaina hyväksynyt eikä hylännyt yhteiskuntasopimuksesta yöllä syntynyttä neuvottelutulosta, kertoi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

SAK:n hallitus ei tänään maanantaina hyväksynyt eikä hylännyt yhteiskuntasopimuksesta viime yönä syntynyttä neuvottelutulosta, kertoi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Lylyn mukaan SAK:n hallitus lähetti neuvottelutuloksen liittojen käsiteltäväksi. SAK:n hallitus käsittelee tulosta viikon kuluttua maanantaina ja ottaa siihen tuolloin lopullisen kannan, hän sanoi medialle SAK:n hallituksen kokouksen jälkeen. SAK odottaa myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitukselta vastauksia "avoinna oleviin kysymyksiin".

– Tässä on sellainen kysymys, että kun liittojen työehtosopimuksia esitetään jatkettavaksi, liittojen itse pitää katsoa, onko tämä mahdollista ja millä tavalla tämä tullaan tekemään, Lyly perusteli SAK:n päätöstä.

Työajan pidentäminen on erittäin vaikea kysymys.

Lauri Lyly

Lylyn mukaan nykyisessä neuvottelutuloksessa työnantaja pääsee hyvään ratkaisuun ja työntekijä kantaa ison kuorman.

SAK:n hallitus kävi neuvottelutuloksesta erittäin hyvän keskustelun, Lyly kuvaili. Tuloksen sisältö käytiin läpi kohta kohdalta.

Keskustelussa esitettiin kriittisiäkin puheenvuoroja, Lyly kertoi. Vaikea asia oli muun muassa työajan pidentäminen, hän sanoi.

– Se [työajan pidentäminen] on erittäin vaikea kysymys, niin kuin ennakoin ennen kokousta.

"Tämä on kuin lapsen synnyttämistä"

Lylyltä kysyttiin, mikä on hänen arvionsa siitä, meneekö asia liitoissa läpi.

Tässä on yhdeksän kuukautta tätä tehty. Tämä on kuin lapsen synnyttämistä.

Lauri Lyly

– Osa tuossa arvioi, että ollaan valmiita viemään tätä sillä tavalla, että käydään neuvottelu kolmen kuukauden aikana läpi. Osa vielä miettii sitä, hän vastasi.

Lylyltä kysyttiin myös, oliko hänelle pettymys, että asia siirtyy liittoihin ja vastaus tulee ensi viikolla.

– En ole pettynyt, koska tämä prosessi elää ja tässä on yhdeksän kuukautta tätä tehty. Tämä on kuin lapsen synnyttämistä, kyllä tässä viikko vielä kestetään.

Lylyn mukaan työvaliokunta oli esittänyt SAK:n hallitukselle, että "olisi parempi, että [asia] käsitellään liitoissa käsitellään kuin kaikki ottavat lopullisen kannan".

Lyly: Parempi ratkaisu kuin pakkolait

Lyly totesi, ettei hän usko, että pakettiin on tulossa erityisiä muutoksia. Neuvottelutulos on nyt neuvoteltu, hän selvensi.

Lylyn mielestä yöllä syntynyt neuvottelutulos olisi selvästi parempi ratkaisu kuin hallituksen kaavailemat niin sanotut pakkolait.

Korkeasti koulutettujen Akava ja STTK ilmoittivat maanantaina jo hyväksyneensä työmarkkinajärjestöjen neuvotteluratkaisun. SAK:n Lyly totesi, että "joillekin tämä on ollut koko ajan vähän helpompaa", "meille tämä on ollut todella vaikea asia".

Lyly ei ryhtynyt ennakoimaan, voiko ensi maanantain ratkaisu olla äänestystulos.

– Täytyy olla realisti. Yritetään viedä tätä neuvottelutulosta eteenpäin.

Pitääkö kaikkien olla mukana?

– Katsomme sen ensi maanantaina.