Ruotsin poliisi tutki nettihuumekauppaa – lähetti huumeet edelleen tilaajille

Kirjeet sisälsivät LSD:tä, ekstaasia ja kannabista useiden satojentuhansien kruunujen arvosta.

Ulkomaat
Kuvakaappaus DN:n sivuista.
Dagens Nyheter kertoo tapauksesta nettisivuillaan.Dagens Nyheter

Ruotsin poliisi on lähettänyt huumetilauksia edelleen sadoille internetin kautta huumeita tilanneille ihmisille, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun). Huumetilaukset välitettiin ostajille, koska tarkoituksena käräyttää kaksi epäiltyä nettihuumekauppiasta.

Skellefteån poliisi teki laajaa huumetutkintaa alkuvuodesta 2015. Tutkinnan aikana poliisi tarkasti yli 300 kirjettä, jotka epäillyt huumekauppiaat olivat lähettäneet asiakkailleen.

Tilaukset satojentuhansien eurojen arvoisia

Kirjeet sisälsivät LSD:tä, ekstaasia ja kannabista useiden satojentuhansien kruunujen eli kymmenientuhansien eurojen arvosta. Poliisi ei kuitenkaan takavarikoinut huumeita.

Syyttäjä päätti, että ne luetteloitaisiin, pakattaisiin ja lähetettäisiin edelleen. Ostajiin otettaisiin yhteyttä vasta sen jälkeen, kun epäillyt huumekauppiaat oli otettu kiinni.

Poliisi pidättikin epäillyt huumekauppiaat vuoden 2015 alkupuolella. Heidät on tuomittu pitkiin vankeustuomioihin. Vaikka huumekauppiaiden pidättämisestä on kulunut yli vuosi, vain 11 huumeiden ostajaa on haastettu oikeuteen.

Suurin osa tilaajista lienee käyttänyt huumeensa

Suurin osa huumeiden tilaajista on siis ehtinyt käyttää nettihuumeensa, eikä ole edes tietoisia siitä, että poliisi on tutkinut ne. Uumajan poliisin törkeän rikollisuuden osaston päällikkö, joka oli vastuussa tutkinnasta, on itsekriittinen.

– Tilanne ei tietenkään ole tyydyttävä. Olemme asettaneet etusijalle muun rikollisuuden tutkinnan, kertoo Olle Andersson Dagens Nyheterille.

Poliisi takavarikoi muutamia tutkimiaan huumelähetyksiä. Erityisen suuret tai alaikäisten tilaamat lähetykset pysäytettiin.

DN on onnistunut kartoittamaan lähes 280 nettihuumeiden ostajaa, joille poliisi toimitti huumeet edelleen. Suurin osa on 20–30-vuotiaita, ja monia on hoidettu päihdeongelmien tai psyykkisten sairauksien vuoksi.