Vain yksi turvapaikanhakijoiden seksuaalirikosepäily Pohjanmaalla – "On osattu kertoa oikeita asioita"

Pohjanmaalla on ollut turvapaikanhakijoiden seksuaalirikostapauksia vähemmän kuin muualla maassa eli vain yksi tapaus viime syyskuun alun jälkeen. Poliisin mukaan yksi selitys muuta maata parempaan tilanteeseen on se, että Pohjanmaalla on jo paljon kokemusta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta.

turvapaikanhaku
Pohjanmaan poliisilaitos
Markku Hautala / Yle

Yle on selvittänyt, kuinka moni turvapaikanhakija on ollut Suomessa epäiltynä seksuaalirikoksesta viime syykuun alun jälkeen. Koko maassa tapauksia on vajaa 80 ja epäiltyjä turvapaikanhakijoita yli 100. Pohjanmaan poliisilaitoksen eli kolmen pohjalaismaakunnan alueella tapauksia on vain yksi.

Poliisin mukaan yksi selitys muuta maata parempaan tilanteeseen on se, että Pohjanmaalla on jo pitkältä ajalta kokemusta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta.

– Meillä on ollut jo pitkään vastaanottokeskuksia ja saattaa olla, että pitkän kokemuksen ansiosta vastaanottokeskuksissa on osattu kertoa (turvapaikanhakijoille) oikeita asioita, toteaa ylikomisario Erkki Kerola Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Avointa tiedottamista

Poliisi on itsekin ollut aktiivinen turvapaikanhakijoiden suuntaan.

– Ulkomaalaisyksiköstä ja ihan poliisipäällikköä myöten on oltu yhteyksissä vastaanottokeskuksiin. Itsekin olen ollut lähipoliisin kanssa antamassa "seksuaalivalistusta" turvapaikanhakijoille eli lähinnä ollut kertomassa, mitä Suomen laki sanoo näistä asioista, toteaa Kerola.

Kerola viittaa myös yleisempiin syihin, kuten kaupunkirakenteeseen ja pitkiin välimatkoihin, jotka voivat olla vaikuttamassa siihen, että Pohjanmaalla on parempi tilanne kuin muualla maassa.

– Jos ajatellaan seksuaalirikoksia yleensäkin, niin kyllähän Pohjanmaalla niitä todella vähän tapahtuu ainakin jos verrataan ruuhka-Suomeen.

Pohjanmaalla poliisi on pyrkinyt torjumaan turvapaikanhakijoihin liittyviä huhuja avoimella tiedottamisella ja kertonut säännöllisesti, minkä verran turvapaikanhakijoihin liittyviä poliisitehtäviä on ollut. Silti huhuja liikkuu.

– Kyllä huhuja on aina, mutta poliisi ei yleensä lähde huhujen perusteella selvittelemään asioita. Perättömiä ilmoituksiakin on ollut joitakin, mutta ei ongelmaksi asti, toteaa Erkki Kerola.