1. yle.fi
  2. Uutiset

Roskakalan maineelle heitetään hyvästit – Lahti haluaa tarjota särkipihviä koululaisille

Miksi kiikuttaa lohta satojen kilometrien päästä kouluruokalautasille, kun lähijärvestä hoitokalastetaan särkeä yli 50 000 kiloa vuosittain? Lahdessa aiotaan koululaisten ruokalistalle nostaa lähijärven särkimurekepihvi.

luonto
Kalasaalis hoitokalastus särki lahna
Ammattikalastajien mukaan vähäarvoisen kalan kuten särjen ja lahnan poistokalastus estää Itämeren rehevöitymistä.Juha Korhonen / Yle

Lahden Vesijärvi on saatu muutettua sameasta, tehtaiden saastuttamasta lätäköstä kirkasvetiseksi järveksi.

Vesijärven kunnostamisessa ovat suurta roolia näytelleet säännölliset hoitokalastukset, joissa särjellä on ollut päärooli.

Särkeä on nostettu hoitokalastuksissa Vesijärvestä vuosittain noin 50 000 kiloa. Roskakalan maineessa olevan särjen hyödyntäminen on aina ollut vaikeaa, joten suuri osa hoitokalastetusta kalasta on päätynyt kaatopaikalle.

Tilanne saattaa tulevaisuudessa muuttua, sillä Vesijärven särjelle on varattu paikka koululaisten ruokalautaselta.

– Meillä on nyt jo otettu kotimainen särkipihvi ruokalistalle. Se ei vielä ole kuitenkaan Vesijärvestä. Särki on hyvin valmistettuna ja maustettuna todella mainio ruokakala, Lahden Aterian toimitusjohtaja Tuulia Pelli kertoo.

Vesijärvestä nostetun särjen tuominen lahtelaiskoululaisten ruokalistalle olisi Pellin mukaan myös kaunis jatkumo Vesijärven tarinalle.

Kaltoin kohdeltu järvi saatiin muutettua kirkasvetiseksi sinnikkään hoitotyön tuloksena. Tämän lisäksi järven niin sanotut roskakalat saadaan muutettua lähiruoaksi vuosikymmenten hoitotyön jälkeen.

– Antaisi kalapäivään lähellä tuotetun vaihtoehdon. Se olisi myös hieno lisä Vesijärven tarinaan, Pelli hehkuttaa.

Kuka ottaisi kopin kalanjalostuksesta?

Särjen saattaminen murekepihviksi ei ole täysin ongelmatonta.

Pellin mukaan asiassa on vielä monta pohdittavaa asiaa ennen kuin Vesijärven särki makaa kalamurekepihvinä koululaisen ruokalautasella.

Särkikala on hyvin valmistettuna ja maustettuna todella mainio ruokakala.

Tuulia Pelli

– Särki pitää työstää kalamassaksi. Siitä sitten oikeaan muotoon. Se vaatii joko kiinteän kalajalostamon tai siirrettävän kalankäsittelykontin.

Haasteena on löytää yritys, joka ottaisi kopin Vesijärven ”roskakalojen” hyödyntämisideasta ja ottaisi kalankäsittelyn asiakseen

– Tarvitaan joku yritysveroisesti hoitamaan kalojen eteenpäin vieminen saaliista ruokapöytään. Yksi idea on, että kaupunki voisi ostaa kalliit kalankäsittelylaitteet. Kaupunki sitten vuokraisi niitä eteenpäin yrittäjälle. Yrittäjän ei tarvitsisi ottaa niin isoa riskiä, Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Ilkka Vesikko summaa.

Lue seuraavaksi