Pohjois-Karjalassa Suomen vanhin autokanta – yleisin 18-vuotias Toyota Avensis

Pohjois-Karjalan liikenteessä huristelevien henkilöautojen keski-ikä on yli 13 vuotta. Toyota Avensis vuosimallia 1998 on yleisin auto maakunnassa, kun esimerkiksi Uudellamaalla ykkösenä on uudenkarhea Skoda Octavia.

liikenne
Toyota Avensis, vuosimallia 1998.
Janne Ahjopalo / Yle

Pohjois-Karjalan tieliikenteessä tulee vastaan harvinaisen paljon jo kypsään ikään ehtineitä japanilaisautoja: varsinkin Toyota Corollaa tai Avensista. Kaikkein kirkkaimpana tähtenä, tai ruosteisimpana, on maakunnan yleisin henkilöauto Avensis vuosimallia 1998.

Etelä-Suomen uudempaa autokantaa selittävät muun muassa työsuhdeautojen paljous ja ihmisten korkeampi tulotaso.

Hanna Kalenoja

Vertailun vuoksi: Uudellamaalla yleisin auto on Skoda Octavia vuosimallia 2015, käy ilmi Trafin loppuvuoden tilastosta.

– Etelä-Suomen uudempaa autokantaa selittävät muun muassa työsuhdeautojen paljous, elinkeinoelämän rakenne sekä ihmisten korkeampi tulotaso ja nuorempi ikärakenne, luettelee erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Tieliikenteen tietokeskus Oy:stä.

Joka kymmenes romutusikäinen?

Liikennekäytössä olevien autojen keski-ikä on Pohjois-Karjalassa 13,3 vuotta, Suomessa 11,5 vuotta ja Euroopassa 9,7 vuotta.

Leikillisesti on mahdollista laskea, kuinka suuri osuus Pohjois-Karjalan autoista voisi olla romutuskuntoinen. Henkilöautojen keskimääräinen romutusikä maakunnassa on 21,7 vuotta. Pohjois-Karjalan liikennekäytössä olevasta yli 80 000 henkilöautosta joka kymmenes on tätä vanhempi – se tekee yli 9 000 ajoneuvoa.