1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-teema

Miksi poliisin tilastot turvapaikanhakijoiden seksuaalirikoksista heittelevät?

Ylen selvittämät luvut turvapaikanhakijoiden seksuaalirikosepäilyistä poikkeavat hieman siitä, mitä poliisi on aiemmin kertonut. Tilastoinnin käytännöt ovatkin monet.

Kuva: Yle

Ylen selvityksen mukaan turvapaikanhakijoiden seksuaalirikostapauksia on ollut vajaan puolen vuoden aikana vajaat 80. Niistä valtaosa on viime vuodelta, 58–62.

Alkuvuodelta tapauksia on tullut ilmi tähän mennessä noin 17–18.

Poliisihallitus kertoi (siirryt toiseen palveluun) kuukausi sitten, että turvapaikanhakija oli epäiltynä yhteensä 49 seksuaalirikoksessa koko viime vuoden aikana. Tämä tarkoittaa 49 rikosnimikettä, eli tekoja on voinut olla vähemmänkin.

Nyt viime vuoden luku on täydentynyt ainakin kymmenellä, koska Ylen selvityksen mukaan rikosnimikkeitä oli ainakin yli 60. Epäiltyjen tekijöiden luku on jopa kaksinkertainen.

Yksi selitys voi olla se, että Poliisihallitus laski omiin rikoslukuihinsa vain viiden suurimman turvapaikanhakijamaan kansalaiset (Irak, Syyria, Somalia, Albania ja Afganistan). Ylen poliisilaitoksista keräämiin tietoihin sisältyvät kaikki kansalaisuudet.

Helsingin tilastot ovat vaihdelleet

Helsingin poliisi ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) kuukausi sitten, että viime syksynä turvapaikanhakijoiden seksuaalirikosepäilyjä oli 25.

Ylen tilastoa varten Helsingin poliisilaitos toimitti luvut, joiden mukaan epäilyjä oli koko viime vuonna tätä selvästi vähemmän, 17–19. Luvut sisälsivät vain varmistetut turvapaikanhakijoiden seksuaalirikosepäilyt. Niistä kaksi tutkintaa lopetettiin joko ei rikosta tai ei rangaistusta -päätöksellä.

Mistä näin suuri ero?

Kysyttäessä Helsingin poliisin tiedottaja Leena Karhumäki kertoo, että 25:een epäilyyn oli laskettu mukaan myös tapauksia, jotka on voitu kirjata muuna kuin seksuaalisena ahdisteluna. Rikos voi olla tekotavaltaan samanlainen, mutta merkitään esimerkiksi pahoinpitelyksi tai kunnianloukkaukseksi.

Lisäksi 25:ssa on ollut mukana S-ilmoituksia eli sekalaisilmoituksia, joista ei ole tehty rikosilmoitusta.

Sen sijaan Ylelle tätä juttua varten toimitetut luvut ovat "puhtaasti" seksuaalirikoksina kirjattuja rikosilmoituksia.

Karhumäki myöntää, että epävirallisen tilastoinnin myötä "käytännöt ovat olleet hieman vaihtelevia".