Koe uusi yle.fi

Pihatonkin kaupunkilainen voi saada oman linnunpöntön – Näin sijoitat puistopöntön oikein

Oma piha puuttuu, mutta lintujen elämä kiinnostaisi? Ei hätää, sillä Helsinki toivoo kansalaisilta pönttöjä nyt kaupungin puistoihin. Etenkin luonnonmukaisiin puistoihin kaivataan koteja siivekkäille.

Kotimaa
Linnunpönttö
Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hintikka antaa tärkeimmät neuvot linnunpöntön kiinnittämiseen.

Helsinki kannustaa kaupunkilaisia viemään linnunpönttöjä puistoihin ja metsiin. Vaikka omaa pihaa ei kaupunkilaisella olekaan, voi lintujen asutusta auttaa silti omin käsin.

Taustalla on Miljoona linnunpönttöä -kampanja, jonka tarkoituksena on lahjoittaa pesäkoloja linnuille. Kampanjan järjestäjiä ovat mm. Metsähallitus, BirdLife Suomi, WWF Suomi ja Luonto-Liitto.

– Hyvä linnunpönttö on ehjä ja sopivan kokoinen. Materiaalina on hyvä käyttää höyläämätöntä lautaa, lakattu puu ei ole hyväksi linnuille, valistaa Jukka Hintikka, Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja.

Hintikan mukaan on tärkeää laittaa pönttö tarpeeksi korkealle, jotta pienpedot eivät pääse lintuapajille. Suora auringonvalokaan ei ole hyvästä.

– Maalaisjärkeä kannattaa käyttää, liian vilkkaaseen paikkaan ei kannata laittaa. Eikä liian monta pönttöä samaan puuhun.

Linnut rakentavat joka vuosi uuden pesän, joten pönttö on hyvä välistä myös tyhjentää. Kattokin voi vaatia huoltoa. Pikkulintujen pönttöihin ei tarvitse laittaa täytettä.

– Pöllöt, telkät ja isokoskelot kaipaavat sen sijaan pesäänsä sahanpurua tai muuta pehmeää materiaalia.

Mieluusti luonnonmukaiseen puistoon

Helsinki toivoo kansalaisilta pönttöjä erityisesti luonnonmukaisiin puistoihin. Muut paikat hoitaa kaupunki. Pikkulintujen pöntoistä ei tarvitse tehdä mitään ilmoitusta, mutta suurempien lintujen, kuten pöllöjen, asumuksista kaupunki toivoo tiedon ympäristökeskukseen.

Ja mikäli aikoo ruokkia lintuja, niin on hyvä antaa ravintoa sopivasti. Liiallinen määrä houkuttelee myös rottia.

Yli tuhat lajia ympäri maailman bongannut Jukka Hintikka suosittelee lintuharrastusta kaikille sen helppouden vuoksi, sillä lintuja on kaikkialla.

– Alkuun pääsemiseksi tarvitaan vain kiikarit, lintukirja ja aikaa. Lintubongauksen voi aloittaa kotipihan linnuista. Siitä voi sitten laajentaa retkeilyreviiiriään pikkuhiljaa.